Festivalul George Enescu, întrerupt de notificările RO-Alert. Mesajul disperat al organizatorilor

Festivalul George Enescu, întrerupt de notificările RO-Alert. Mesajul disperat al organizatorilor Sursa foto: Andrada Pavel

Consumatorii de cultură se delectează în perioada 27 august-24 septembrie cu festivalul de muzică clasică George Enescu. Un important eveniment care pune laolaltă cei mai talentați dirijori și cele mai renumite orchestre din întreaga lume.

Spectacolele din cadrul festivalul George Enescu de desfășoară cu precădere la Sala Palatului și Ateneul Român. Însă artiștii performează și în alte orașe din țară, în Timișoara sau la Teatrul Municipal Traian Grozăvescu din Lugoj.

Festivalul de muzică simfonică este recunoscut la nivel internațional motiv pentru care postul radio România Radio Actualități transmite o serie de evenimente Uniunii Europene de Radio, Uniune din care fac parte posturi publice importante precum BBC, Radio France etc.

festivalul George Enescu

Ne puteți urmări și pe Google News

Festivalul George Enescu întrerupt de mesajele Ro-Alert

Într-un mesaj transmis pe pagina de Faceebook, Radio România Actualități atrage atenția spectatorilor să-și închidă telefoanele mobile sau să le seteze pe modul avion.

„Din respect pentru muzicieni, din respect pentru dvs., vă rugăm ca la toate concertele la care participați, fie că sunt în cadrul Festivalului George Enescu sau în oricare altă sală de concert, să țineți telefoanele setate în modul avion sau, și mai bine, să le închideți pe toată durata concertului.”

Acesta a fost și mesajul pe care la RRA a încercat să-l transmită, aparte de faptul că artițștii dar și audiența sunt deranjați de sunetul RO-Alert, calitatea transmisiunii este viciată considerabil.

„Noi tocmai am pregătit pentru a transmite Uniunii Europene de Radio, care cuprinde posturile publice importante europene, precum BBC, Radio France, RAI, etc., concertul de aseară de la Sala Palatului. Și suntem extrem de întristați de faptul că din punct de vedere sonor concertul este parazitat, aproape compromis, de intervenția repetată a alarmelor RO-Alert venite din telefoanele lăsate deschise de public.

Concertul de la Ateneu din această după-amiază va fi de asemenea transmis către Uniunea Europeană de Radio. Noi vrem să arătăm fața frumoasă a României, ajutați-ne să o facem!Vă mulțumim!”, a transmis pe Facebook, reprezentanții Radio România Actualități.

Festivalul George Enescu a ajuns la ediția cu numărul 26. Tema din acest an este „Generozitatea prin muzică”. Timp de 29 de zile pasionații de frumos se pot delecta cu cele mai râvnite capodopere muzicale. Festivalul Internațional este un eveniment desfășurat sub Înaltul patronaj al Președintelui și este produs de ministerul Culturii. Televiziunea Română transmite în exclusivitate principalele concerte.

Festivalul Geroge Enescu este la a 26-a ediție

Festialul a debutat pe 27 august cu un spectacol din seria Mari Orchestre ale lumii. Cristian Măcelaru alături de viloloncelistul francez Gautier Capuson  a condus Orchestra Filarmonicii George Enescu. Evenimentul a deputat cu Rapsodia Română, de George Enescu, interpretată de Orchestra Filarmonicii cu același nume, iar Maestrul Măcelaru a dedicat-o victimelor de la Crevedia. De altfel, întreaga sala a fost emoționată de gestul făcut de dirijorul român.

„Spunea George Enescu așa: în artă, în literatură, în muzică, nimic nu este al tău decât atunci când îl dăruiești altcuiva. De aceea, motto-ul festivalului din acest an se intitulează „Generozitate prin muzică”. Tot Enescu era cel care în timpul Marelui Război cânta ca să-și folosească talentul și oferea darul muzicii celor care aveau nevoie de mângâiere.

În acelaşi fel, în această seară, vrem să dedicăm Rapsodia a 2-a celor care au nevoie de o mângâiere sufletească în urma tragediei de ieri, a declarat Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului Internațional George Enescu.