Descoperirea care face ravagii în România. Ne ucide un domeniu important

Descoperirea care face ravagii în România. Ne ucide un domeniu important

Importurile de alimente s-au dublat în numai patru ani. Deși România are un foarte mare potenţial agricol importăm mâncare de şapte miliarde de euro pe an.

În condițiile date pierd şi producătorii, şi consumatorii. Cumpărăm din supermarketuri carne, peşte şi lactate aduse de la mii de kilometri, în timp ce fermierii români îşi piard afacerile.

În doar patru ani, s-au dublat practic importurile de carne de vită proaspătă. În timp ce producătorii români bat pasul pe loc. Un crescător de animale are 1.300 de vaci, într-o fermă din Călăraşi, dar de doi ani, nu reuşeşte să crească vânzările, pentru că nu-şi permite să scadă preţul.

Producătorii români spun că în Anglia, spre exemplu sunt ferme specializate. Cheltuiala cu forţa de muncă în Anglia este mai mică. Forţa de muncă în Anglia nu este supraimpozitată, cum este la noi. Astfel se produce cu preţ mai mic. La fel se întâmplă şi în cazul lactatelor. Din 2014 până anul trecut, valoarea importurilor a crescut cu 30 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îngrijorător e faptul că şi carnea de porc vine într-un procent uriaş de peste hotare. Anul trecut, am importat o cantitate în valoare de peste 500 de milioane de euro. Producătorii români dau vina pe pesta porcină și nu mai pot acoperi cererea. Ei au fost forţaţi să închidă zeci de ferme şi să crească preţurile.