Fenomenul deșeurilor ilegale e la apogeu. Ministrul Mediului: Am descoperit 100.000 metri pătrați de deșeuri

Fenomenul deșeurilor ilegale e la apogeu. Ministrul Mediului: Am descoperit 100.000 metri pătrați de deșeuri

Controalele Gărzii de Mediu efectuate în februarie, în Capitală, au relevat o situație alarmantă. S-au identificat peste 100.000 metri pătrați de deșeuri și au fost aplicate amenzi mari. Ministrul Mediului a anunțat un plan de măsuri concrete din luna martie.

Fenomenul deșeurilor ilegale este la apogeu! Zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal au fost descoperite în cursul lunii februarie în Bucureşti, în urma acţiunilor desfăşurate de Garda Naţională de Mediu. Acțiunea a inclus un parteneriat cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi autorităţile publice locale. Suma totală a amenzilor a depăşit 300.000 de lei, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit acestuia, în fiecare caz, s-a dispus ecologizarea acelor terenuri.

"Sunt un adept al măsurilor ferme (…) Alături de noi, în aceste acţiuni, au fost colegii noştri de la Garda de Mediu (...)", a afirmat Barna, într-o declaraţie de presă, citată de Agerpres.

Fenomenul deșeurilor ilegale este la apogeu! Controalele au identificat 212 locații în doar o lună

"Am făcut extrem de multe controale, am făcut echipe specializate pe fiecare sector şi am identificat în cursul lunii februarie 212 asemenea locaţii în doar 30 de zile. Dacă se fac acţiuni ferme, chiar radicale, vor veni şi rezultatele. Am găsit zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal, aproape 100.000 de metri pătraţi de suprafaţă acoperită total sau parţial cu asemenea deşeuri", a precizat ministrul.

Printre cele mai mari depozite ilegale se numără cel din strada Carierei (sectorul 1), un depozit în zona CET Progresul, un depozit la Intrarea Cooperativei, în spatele CET Vest.

Ministrul Tanczos Barna: Este o chestiune generalizată. Sunt 12 echipe la nivelul Bucureștiului

Potrivit lui Barna, proprietarul are sarcina să ecologizeze terenul. Se dă un termen pentru ecologizare şi se revine cu control, a adăugat el. În cazul în care aceste sarcini nu sunt îndeplinite, se pot aplica amenzi de până la 100.000 lei. Dacă nici așa nu se iau măsuri, se vor face sesizări penale, a susţinut ministrul.

De asemenea, au fost confiscate 7 mijloace de transport, "unele dintre ele chiar de zeci de mii de euro".  "Este o chestiune generalizată. Doar prin acţiuni ferme şi măsuri radicale putem să stopăm acest fenomen. Avem 12 echipe la nivelul Bucureştiului la Garda de Mediu. Împreună cu poliţia locală, fac aceste monitorizări", a explicat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului: Colaborarea se va extinde şi la nivel naţional "Vom extinde această colaborare şi la nivel naţional. Am vorbit ieri cu domnul primar Boc. Dânsul este acum preşedintele AMR (Asociaţia Municipiilor din România). Le-am trimis o adresă prin care le propunem acelaşi mod de colaborare pe care l-am pus în practică cu succes în Bucureşti la nivelul tuturor municipiilor. După care ne vom adresa comunelor, primăriilor de comună, de oraşe, astfel încât această colaborare, care este extrem de bună, extrem de eficientă la nivelul Bucureştiului, să fie extinsă la nivel naţional- Garda de Mediu, împreună cu Poliţia Locală - ca să putem stopa acest fenomen generalizat la nivel naţional", a spus el.

Planul de acțiune pentru reducerea poluării aerului va fi gata până pe 15 martie

Până pe 15 martie, autorităţile publice locale din Bucureşti urmează să pregătească planul de acţiune pentru reducerea poluării aerului, a mai anunţat, miercuri, oficialul.

"Am vorbit acum o săptămână ore în şir despre PM10 (particulele în suspensie - n. r.) la şedinţa de la Primăria Generală. Au fost cele 6 sectoare prezente şi au început să identifice acele măsuri prin care aceşti indicatori pot fi readuşi la nivelul normal", a afirmat Barna.

Conform ministrului, în 2020, Curtea de Justiţie a UE a condamnat România pentru depăşirile valorii limită PM10 în Bucureşti. Tot în 2020, Comisia Europeană a transmis autorităţilor române o scrisoare de punere în întârziere. Aceasta a avut ca obiect neîndeplinirea obligaţiilor de respectare a valorilor limită pentru dioxidul de azot.