Fenomen meteo rar. Gheața a acoperit o plajă de pe litoral

Fenomen meteo rar. Gheața a acoperit o plajă de pe litoral Sursă foto: captură video Facebook

Ce ai face dacă ai merge să te relaxezi la plajă și ai descoperi că nisipul a fost înlocuit cu gheață? Acest fenomen meteo rar a avut loc recent pe o plajă de pe litoral, stârnind uimirea celor prezenți în celebra stațiune.

Fenomen meteo rar. Gheața a acoperit o plajă de pe litoral

Cu toate că săptămâna aceasta au fost anunțate temperaturi caniculare, turiștii aflați pe litoralul românesc au avut parte de un spectacol rar: plaja din Eforie Nord a fost acoperită cu gheață. Imaginile spectaculoase au devenit virale pe rețelele de socializare.

Potrivit previziunilor meteorologilor de la ANM, zilele acestea s-au înregistrat mai multe fenomene meteo extreme, sub avertizările de cod roșu pentru vremea extremă, care au provocat distrugeri pe parcursul lor, conform informațiilor furnizate de Playtech.

Printre aceste avertizări s-au numărat și cele pentru sud-estul țării, în județul Constanța, unde au căzut cantități semnificative de precipitații, însă mai ales grindină de dimensiuni foarte mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datorită acestor condiții meteorologice extreme, turiștii români de pe litoral au avut parte de un fenomen rar și neașteptat: o plajă din România s-a acoperit cu gheață în mijlocul caniculei.

Imaginile impresionante ale acestui fenomen au umplut rețelele de socializare, iar utilizatorii au purtat discuții intense despre acest subiect. Potrivit celor care au postat videoclipul, plaja din Eforie Nord a fost cea care s-a acoperit cu gheață în mijlocul caniculei. Formarea gheții a fost rezultatul cantităților semnificative de grindină și precipitații.

Pe pagina de Facebook intitulată „Eforie Online” a fost postat videoclipul cu fenomenul extrem care a avut loc pe plaja de aici, iar în descrierea acestuia se menționa: „Grindina pe plaja din Eforie! Decembrie în luna iunie în doar 20 de minute! 6 iunie 2024!”.

Chiar dacă este un fenomen aparte, chiar ciudat, nu este nici singular, nici unic.

gheata litoral

Sursă foto: captură video Facebook

Cum se poate forma acest fenomen meteo

Totuși, în timpul lunilor de vară, apare un fenomen mai puțin cunoscut de optică atmosferică numit „gheață de vară”. Deși poate părea paradoxal să asociem gheața cu cel mai cald anotimp al anului, acest fenomen adaugă o notă de magie atmosferei.

Potrivit experților, gheața de vară este fenomenul în care se formează cristale de gheață în atmosferă în timpul sezonului estival. Aceste cristale pot lua forme variate și pot genera spectacole optice uluitoare pe cer, adesea asociate cu schimbări meteorologice.

Cum se formează gheața la temperaturi mari

Formarea gheții de vară este rezultatul unor condiții atmosferice specifice, care apar în general atunci când există o concentrație ridicată de nuclee de gheață. Aceste nuclee sunt particule microscopice ce acționează ca un catalizator pentru formarea cristalelor de gheață. Ele pot fi particule de praf, polen sau chiar bacterii. Atunci când aceste particule intră în contact cu vaporii de apă din atmosferă, ele se îngheață și formează cristale de gheață.

Acest fenomen poate să apară și în cadrul unor furtuni de vară intense, în care discrepanțele de temperatură dintre straturile superioare și inferioare ale atmosferei pot conduce la formarea de grindină. Grindina, compusă din aceste cristale de gheață, poate să cadă la sol chiar și în condiții de temperaturi ridicate la nivelul solului, oferind astfel o priveliște neobișnuită și spectaculoasă.