Litoralul românesc. Plaja din Mamaia, distrusă de scoici și de fenomenul cliffing

Litoralul românesc. Plaja din Mamaia, distrusă de scoici și de fenomenul cliffingLitoral. Sursa foto: Dreamstime.com

Turiștii care aleg să-și petreacă vacanțele în stațiunea Mamaia sunt din ce în ce mai deranjați de fenomenul de cliffing. Cu alte cuvinte, straturile de nisip nou-adăugate pentru lărgirea plajei se prăbușesc ceea ce face ca accesul în Mare să fie extrem de dificil, pe lângă aspectul inestetic.

Stațiunea Mamaia a intrat sub fenomenul cliffing

Angajații de la Apele Române lucrează continuu pentru a nivela plaja din Mamaia. Însă la fiecare furtună mai puternică, fenomenul de cliffing apare din nou. Hristul Uzun, directorul Administrației Bazinale Apele Române a dat toate asigurările că până la finalul acestei săptămâni plajele din Mamaia vor fi din nou nivelate.

„Sigur rezolvăm, nu lăsăm până la weekend, aducem la starea normală. Pe fondul căldurii, mai sunt mici furtuni și atunci apare acest cliffing. Știm zonele în care apare zona de cliffing. Între digurile din Mamaia apare, de obicei, că sunt curenții puternici. În Mamaia sunt vreo șase diguri. Între diguri apare fenomenul de cliffing”, a declarat directorul Administrației Bazinale Apele Române Dobrogea-Litoral, Hristu Uzun.

Stațiunea Mamaia

Stațiunea Mamaia. Sursa foto: Dreamstime.com

Situația se va remedia până la finalul săptămânii

Separat de plajele denivelate din Mamaia, turiștii sunt incomodați și de scoicile aduse din largul Mării Negre. Abordarea acestei probleme este mai dificilă în contextul în care scoicile nu pot fi aruncate, iar utilajele care pot măcina scoicile sunt extrem de rare.

Mamaia

Stațiunea Mamaia, afectată de cliffing. Sursa foto: Arhiva EvZ

Scoicile, o altă problemă care afectează plajele din Mamaia

Scoicile, n-avem voie nici să le aruncăm. Se pot mărunţi, dar utilaje existente pentru genul ăsta nu prea se găsesc. Am avut unul, dar în trei zile s-a deteriorat, adică scoicile sunt un material, la concasare, mai dur ca metalul câteodată.

Şi scoicile, pe cât posibil, le punem în zone în care să nu afecteze. Tot pe litoral trebuie să le lăsăm, că ele se autodistrug în timp, dar timpul e foarte îndelungat, nu-i chiar atât de apropiat, dar dacă sunt în zona în care trec utilajele, se fărâmițează ușor, ușor”, a mai spus Hristu Uzun.

Ne puteți urmări și pe Google News