Media cazurilor de coronavirus înregistrate zilnic în România a scăzut, deși oamenii sunt tot mai prezenți pe străzi.

Rafila a spus că nu-și poate explica această situație, dar perioada următoare va arăta dacă este doar o întâmplare sau un trend.

„Nu putem continua la infinit cu izolarea. Două luni, o perioadă suficientă pentru învățare”, a declarat Rafila la B1TV.
El a precizat că, în ultimele zile, s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri raportate pe zi, fapt pe care deocamdată nu și-l poate explica, mai ales că lumea e tot mai prezentă pe străzi: „Am discutat mult că suntem într-o zonă de platou și aveam 300-350 de cazuri în medie pe zi. S-a întâmplat un fenomen – sunt bucuros că s-a întâmplat, dar încă nu știu care e cauza –  de patru zile suntem într-o scădere sensibilă a numărului de cazuri și avem o medie de 200 pe zi.

Nu s-a întâmplat deloc, sau poate a fost vreo excepție de vreo zi în care s-a testat mai puțin. Dar nu am avut niciodată serie de patru zile cu medie de 200 de cazuri. Vedem dacă e o întâmplare sau acest trend se menține. Sunt oarecum surprins de această evoluție, că în ultima perioadă lumea a fost mai prezentă pe străzi. Sunt curios ce va fi perioada următoare”.

Acesta a mai spus că în stabilirea măsurilor de relaxare graduală a restricțiilor trebuie luate în calcul două elemente: unul ține de sănătatea publică, iar celălalt de economie: „Probabil decizia reluării activității a ținut cont de aceste considerente. Lucrurile nu pot continua la infinit cu izolarea.

Trebuie încet, încet să revenim la viața normală. Cred că de două luni lumea a învățat și majoritatea știu despre distanțarea fizică, folosirea măștii și spălatul pe mâini. Sunt trei măsuri simple, la care se adaugă evitarea aglomerațiilor. E o perioadă de învățare și cred că aceste două luni au fost suficiente”.