Femeile în pandemie, mai afectate decât bărbații. Care sunt punctele vulnerabile

Femeile în pandemie, mai afectate decât bărbații. Care sunt punctele vulnerabile

6. Includerea în Strategia Națională de Sănătate (2020-2024) a refacerii și finanțării rețelei de planificare familială și includerea pastilelor anticoncepționale pe lista medicamentelor compensate.

7. Creșterea rolului moașelor independente, care ar putea suplini această lipsă în zonele slab acoperite de servicii medicale. Cadrul legal necesar implementării și integrării meseriei de moașă în sistemul de sănătate este cvasi-absent. Lipsa acestor reglementări face ca moașele să nu se poată implica în furnizarea de îngrijire în timpul și în afara sarcinii, fapt care duce la o foarte slabă accesibilitate a serviciilor de contracepție, și la rate mari de mame neurmărite deloc pe parcursul sarcinii.

8. Monitorizarea permanentă la nivel național a respectării accesului femeilor la servicii de întrerupere de sarcină.

III. Îngrijirea și munca domestică

9. Eliminarea restricției acordării concediului părinților în cazul unde este posibilă telemunca. Momentan, concediul părinților în cazul închiderii grădinițelor și școlilor poate fi acordat, dacă nu este posibilă telemunca. Acest lucru contribuie la presiunea pusă pe femei de a realiza în același timp și activități de îngrijire și activități productive pe piața muncii și generează costuri ridicate pentru acestea în termeni de epuizare fizică și mentală.

Ne puteți urmări și pe Google News

10. Realizarea unei analize de impact și identificarea soluțiilor pentru redeschiderea în condiții de siguranță a școlilor și grădinițelor. Transpunerea educației în online generează o presiune în plus asupra femeilor și reprezintă o provocare și o sursa de inechitate socială în special în mediile vulnerabile, unde accesul la educație online este inexistent Pe termen lung, această măsură este nesustenabilă. De altfel, recomandarea oficială a OMS este aceea de a menține în condiții de siguranță grădinițele și școlile deschise.

Menționăm că măsurile sus-menționate se regăsesc, în mod preponderent, în cadrul politicilor publice aferente perioadei 2021-2027, elaborate la nivelul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, fiind importantă asigurarea tuturor resurselor necesare pentru realizarea acestora. Reiterăm faptul că adoptarea acestor măsuri reprezintă pași importanți în vederea diminuării inegalităților de gen și a asigurării unui acces real al femeilor la servicii de sănătate și siguranță de calitate.