Epidemia care face ravagii în Africa, ajunsă în Europa. Alertă sanitară la nivel internațional

Epidemia care face ravagii în Africa, ajunsă în Europa. Alertă sanitară la nivel internațional Virus. Sursă foto: Unsplash

Infecția virală mpox, denumită anterior variola maimuței, a ajuns în Europa de Nord. Epidemia a făcut ravagii în Africa, provocând în ultima perioadă sute de decese. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății a declanșat alerta sanitară la nivel internațional.

Epidemie de mpox. Cazurile au crescut alarmant

Primul caz de infecție cu mpox a fost confirmat în Suedia. Variola maimuței, așa cum era denumită anterior, se răspândește de la animal la om, dar și prin contactul direct al persoanelor deja infectate.

După ce a provocat numeroase decese în Congo, mpox a ajuns și în Europa de Nord. Astfel, Suedia se confruntă cu primul caz de infectare.

„Joi după-amiaza, am primit confirmarea că există un caz în Suedia al formei celei mai grave a variolei, cea denumită clada 1”, a declarat Jakob Forssmed, ministrul suedez al Sănătăţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsuri urgente

OMS a ridicat nivelul de alertă sanitară la internațional.

Decizia a venit după ce cazurile de infecție cu box au crescut alarmant în Africa, arată Reuters.

Este a doua oară, pe parcursul a doi ani, când Organizația Mondială a Sănătății ridică nivelul de alertă sanitară privind cazurile în creștere.

Epidemie mpox

Sursa foto: Facebook/ Virusul Oropouche

Începând din anul 2022, boala a continuat să se răspândească pe teritoriul 16 țări africane. De la începutul anului, numărul cazurilor a crescut constant.

Epidemia de mpox s-ar putea răspândi în Europa

Miercuri, comitetul de urgență al OMS a stabilit că focarul din Africa este o urgență de interes global.

„Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, au anunțat reprezentanții Organizației.

Conform anunțului făcut de OMS, boala se răsplătește prin contact direct cu o persoană infectată. De asemenea, virusul poate fi transmis de la animal la om. Suedia a impus primele măsuri de siguranță pentru a evita răspândirea mpox.

Revista presei