OMS agită ideea unei noi pandemii, de Mpox. Variola maimuței, alertă internațională la cel mai ridicat nivel

OMS agită ideea unei noi pandemii, de Mpox. Variola maimuței, alertă internațională la cel mai ridicat nivel Virus. Sursa foto: Pixabay

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional pentru a doua oară în doi ani. Este cel mai ridicat nivel de alertă. Boala este cunoscută sub denumirea „variola maimuţei”.

Variola maimuței, la cel mai ridicat grad de alertă

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri mpox o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecție virală în Republica Democrată Congo, care s-a răspândit în țările vecine.

Un comitet de urgență s-a reunit miercuri, când s-a stabilit că focarul de boală constituie o „urgență de sănătate publică de interes internațional” sau PHEIC, transmite Reuters.

„Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, susține directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cărui credibilitate este serios afectată de complicitatea cu autoritățile comuniste din China și de trecutul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Variola maimuței (mbox), peste 14.000 de cazuri

Test pozitiv variola maimuței

Epidemie. Sursa foto: Dreamstime.com

Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de clada I. Dar o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contactul apropiat de rutină, inclusiv prin contact sexual.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS.

Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el. Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine. Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.

Boala are simptome asemănătoare gripei

OMS și își propune să accelereze cercetarea, finanțarea și măsurile internaționale de sănătate publică și cooperarea pentru a controla o boală.

„Este clar că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a spus Tedros.

Mpox se poate răspândi prin contact apropiat. De obicei o formă uşoară este fatală în cazuri rare. Boala se manifestă prin simptome asemănătoare gripei și provoacă leziuni pline de puroi pe corp.

Profesorul Dimie Ogoina, președintele comitetului OMS de urgență mpox, a declarat că toți membrii au fost de acord în unanimitate că actuala creștere a cazurilor este un „eveniment extraordinar”, cu un număr record de cazuri în Congo.

Vaccinurile și schimbarea comportamentului au ajutat la oprirea răspândirii atunci când o tulpină diferită de mpox s-a răspândit la nivel global, în principal în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, iar OMS a declarat stare de urgență în 2022.

În Congo, căile de transmisie necesită studii suplimentare, a spus OMS.

Nu există încă vaccinuri disponibile, deși sunt în curs de desfășurare eforturi în acest sens.

Agenția a făcut un apel către țările cu stocuri să doneze injecții.