Pentru studiu, experții au analizat datele din 11 analize realizate anterior, care au urmărit informațiile la nivel individual despre diagnosticul cancerului ovarian și dispozitivele contraceptive intrauterine pentru sute de mii de femei.

Rezultatele au arătat că femeile care au folosit dispozitive contraceptive intrauterine au fost cu aproximativ 32% mai puțin expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer ovarian decât restul femeilor, care nu au folosit acest tip de dispozitive.

„Am observat prin multe studii anterioare, mai mici, că dispozitivele intrauterine pot scădea riscul pentru dezvoltarea cancerului ovarian”, a declarat dr. Saketh Guntupalli, autorul principal și conducătorul secției de oncologie ginecologică de la Universitatea din Colorado.

Cu toate că analiza nu poate determina cu exactitate modul în care aceste dispozitive contraceptive ar putea ajuta în mod direct la prevenirea cancerului ovarian, oamenii de știință au identificat două teorii cât de cât plauzibile.

Dispozitivele intrauterine care produc hormoni pot bloca producția de estrogen care ajută tumorile să se dezvolte. În plus, prezența unui corp străin în uter poate provoca inflamații de grad scăzut, care ajută oarecum la adunarea celulelor imune din tractul reproducător. Acestea ajută la prevenirea și combaterea cancerului, mai arată rezultatele cercetării.