FED ridică dobânda de referință cu 0,75 de puncte şi prevede „creşteri suplimentare" din cauza inflaţiei.

FED ridică dobânda de referință cu 0,75 de puncte şi prevede „creşteri suplimentare" din cauza inflaţiei. Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decât se estima anterior. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Este a treia creştere la rând a dobânzii decisă de banca centrală americană, dobânzile situându-se de acum într-un interval cuprins între 3% şi 3,25%.

Banca centrală americană (FED) a anunţat, miercuri, 21 septembrie, o creştere cu trei sferturi de punct a dobânzilor sale şi "anticipează că vor fi necesare creşteri suplimentare", din cauza unei inflaţii tot mai ridicate şi greu de stăpânit.

Este a treia creştere la rând a acestui nivel, dobânzile situându-se de acum într-un interval cuprins între 3% şi 3,25%, în vreme ce inflaţia este aşteptată să fie de acum de 5,4% în acest an, faţă de 5,2% cât se aştepta până acum. Rezerva Federală prevede de acum o creştere cvasi-nulă pentru 2022 (+ 0,2 %), faţă de 1,7 % prevăzut în iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Comitetul este ferm hotărât să readucă inflaţia la obiectivul său de 2%", a declarat banca centrală a Statelor Unite într-un comunicat. FED "prevede că vor fi adecvate noi creşteri ale obiectivului dobânzii", adaugă aceasta.

Creşterea dobânzii directoare face să crească dobânzile la diferite credite pentru particulari şi profesionişti, pentru a duce la încetinirea activităţii economice şi deci să scadă presiunea asupra preţurilor.

Încetinirea voluntară a economiei

Dobânzile la creditele imobiliare, de exemplu, au crescut de la începutul anului: ele au depăşit 6% la un credit pe 30 de ani, pentru prima dată din 2008. Aceasta face să scadă vânzările în acest sector care a arătat o insolent de bună stare de sănătate de la începutul pandemiei.

Dar această încetinire voluntară a economiei este foarte delicată, deoarece o frânare puternică poate să arunce Statele Unite în recesiunea care planează deja asupra întregii economii mondiale. Excelenta sănătate a pieţei muncii dă FED marje pentru a acţiona în mod agresiv.

Rata dobânzii actuale (3,7 %) este una din cele mai mici din ultimii 50 de ani şi nu mai există suficienţi muncitori pentru a ocupa toate posturile vacante. Rata şomajului ar trebui să crească foarte uşor sub efectul creşterii dobânzilor directoare, la 3,8% în 2022, apropiată de 3,7% aşteptate anterior, înainte de a atinge 4,4% în 2023 (faţa de 3,9% anticipate în iunie).

Puternica instituţie a repetat-o: lupta contra inflaţiei este prioritatea sa. S-o laşi să se ancoreze ar implica măsuri şi mai dureroase pentru gospodării şi companii, cum a fost cazul acum 40 de ani, după anii de creştere a preţurilor care s-au apropiat uneori de 15%.

Banca centrală americană, ca şi alte bănci centrale de peste tot din lume, încearcă să tempereze inflaţia provocată de perturbările lanţului de aprovizionare legate de pandemia de Covid-19 şi exacerbate de creşterea preţurilor energiei şi alimentelor din cauza războiului din Ucraina, notează lemonde.fr .

(Traducere Rador)