Evenimentul Zilei > Economie > Fed ia măsuri în criza financiară
Fed ia măsuri în criza financiară

Fed ia măsuri în criza financiară

Banca Centrală americană a redus rata dobânzii de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale.

Rezerva Federală a redus, aseară, rata dobânzii de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, de la 3% la 2,25% pe an, în încercarea de a stopa intrarea economiei Statelor Unite într-o recesiune profundă.

Scăderea este semnificativă,
dar sub estimările analiştilor şi ale investitorilor din piaţa financiară, care se aşteptau la o reducere de cel puţin un punct procentual. Dobânda a coborât astfel la cel mai scăzut nivel de după februarie 2005.

Fondul Monetar Internaţional
(FMI) estimează pierderi totale cauzate de criza financiară, în toată lumea, de peste 800 de miliarde de dolari în acest moment, scrie Reuters.

După ce criza a făcut prima
victimă de proporţii, gigantul bancar Bear Stearns, următoarea victimă este posibil să fie o altă bancă de investiţii mamut, Lehman Brothers. Acţiunile companiei s-au depreciat cu peste 40% în ultima vreme. Banca nu mai are lichidităţi, fiind puţin probabil ca băncile celelalte să-i mai acorde credite fără garanţii.

Zi calmă la BVB


Ţara noastră este una dintre
cele mai vulnerabile din regiune la influenţele externe, având în vedere deficitul înalt de cont curent, a cărui creştere este alimentată de avansul economic şi de mărirea consumului intern, se arată într-un raport al Economist Intelligence Unit (EIU). Leul a reuşit ieri să mai recupereze din handicap, ca urmare a evoluţiilor pozitive de pe pieţele externe.

Banca Naţională a României
(BNR) a anunţat o referinţă de 3,7418 lei/euro, în scădere cu 1,9 bani faţă de luni. Şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut ieri, în tandem cu pieţele internaţionale de acţiuni. Indicele BET-C, care indică evoluţia generală a pieţei, s-a apreciat cu 1,3 procente.

TOPUL PIERDERILOR


Marea Britanie, următoarea victimă

Marea Britanie este ţara cea mai afectată, după SUA, de „cangrena“ economică, ce s-a extins dincolo de sectorul ipotecar american. După unele calcule preliminare, companiile britanice au pierdut până acum peste 100 de miliarde de dolari ca urmare a crizei financiare. Şi aici, analiştii se aşteaptă ca unele companii să se prăbuşească. Dezvoltatorul imobiliar Halifax Bank şi-a pierdut deja 13 procente din valoare, iar băncile Barclays şi Bank of Scotland au înregistrat scăderi ale preţului acţiunilor de peste 9 procente. De curând, Banca Angliei a pompat în piaţa financiară 10 miliarde de dolari, în încercarea de a ajuta băncile să treacă peste momentele dificile. Cu toate acestea, măsura nu a fost suficientă pentru a înlătura panica existentă în economie.