Daliana Rădoi, are 14 ani, provine dintr-o familie dezorganizată iar de un an locuia într-un centru de plasament din Lupeni. Alături de alţi cinci copii din centru şi încă 19 copii selectaţi de parohia ortodoxă din oraş, pe 19 august a plecat într-o tabără în Retezat. În total, e vorba de 25 de copii şi 10 adulţi care să-i supravegheze.

I-a înşelat pe supraveghetori

Preotul care a organizat tabăra, Cristian Olaru ne-a relatat dispariţia: "De 10 ani organizez tabere cu copii şi nu am păţit niciodată aşa ceva. Fata nu era bolnavă, nu era autistă. Noi luăm şi copii din centre de plasament în tabere ca să socializeze cu alţi copii, să simtă aibă şi ei parte cât de cât de bucuriile unui copil obişnuit.

Marţi am campat la Poiana Pelegii. Miercuri am urcat pe un traseu uşor până la Lacul Bucura. Apoi, la coborâre noi, adulţii, ne-am împărţit, unii în faţă, alţii la mijloc şi vreo doi în spatele şirului. Eu eram în spate. Colegii din faţă mi-au spus că, în momentul în care ne apropiam de corturi, Daliana a luat-o mai repede înainte. Toată lumea s-a gândit că se grăbea să ajungă la toaletă. Am ajuns în jur de 15.00 – 15.30 în Poiana Pelegii. Colegele ei de cort mi-au spus că Daliana a dispărut cu tot cu lucrurile personale. Am căutat-o mai întâi în apropierea zonei de campare. Credeam că se spală la vreun pârâu. La ora 16.00, miercuri am anunţat Salvamontiştii care erau în Poiană. Imediat au început şi ei căutările. Apoi am coborât cu maşina pe drum, spre barajul de la Gura Apei. Nişte turişti care urcau mi-au zis că au întâlnit o fată cu semnalmentele ei pe drum, dar nu s-au oprit să discute cu ea crezând că venise la cules de fructe de pădure. Miercuri seara, la ora 21.00 eram la bariera de la Gura Apei. Nu înţeleg de ce a plecat, cine ce i-o fi spus, ce s-a întâmplat. Toate au fost în regulă până în momentul în care ea a luat-o înaintea grupului la coborâre. Sper s-o fi luat cineva cu maşina şi că a dus-o undeva la loc sigur Simt că-mi pierd minţile, nu mai pot".

A greşit drumul

La Barajul de la Gura Apei, în loc să o ia pe drumul din dreapta (în sensul de coborâre de la Poiala Pelegii), Daliana a văzut un drum mai noi care face stânga, în sus, pe lângă lac. După cinci kilometri a ajuns în zona Merila, unde câţiva muncitori forestieri au intrat în vorbă cu ea şi au încercat să o convingă să rămână în barăcile lor peste noapte. Se pare că nu au avut cu cine se-nţelege: "Am întrebat-o câţi ani are. Mi-a răspuns "destui". Am întrebat-o dacă e singură. Mi-a răspuns că mai e cu cineva. Am rugat-o să stea cu noi peste noapte, dar nu avrut. Ne-a spus doar că ea vrea să ajungă în oraş", le-a mărturisit poliţiştilor unul dintre muncitori.

Daliana este căutată de 14 echipe mixte formate din salvamontişti, jandarmi, pădurari şi poliţişti ajutaţi şi de câini de urmă.

Pentru operaţiunile de astăzi a fost cerut şi ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie.