Fața cutremurătoare a României. O familie din 3 trăiește la limita supraviețuirii
- Mihaela Dan
- 14 septembrie 2020, 20:36
Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statică scot la iveală o situație revoltătoare.
În România, o familie din trei trăiește la limita supraviețuirii, oamenii făcând față cu greu cheltuielilor pentru produsele care acoperă strictul necesar sau plata facturilor și a utilităților.
Cele mai vulnerabile categorii sociale sunt vârstnicii sau familiile care au mai mulți copii.
La nivelul UE, România ocupă locul 5 în topul țărilor restante, scrie Știrile ProTV. Mai exact, 16,5% dintre români achită cu întârziere plățile pentru utilități sau pentru facturile la electricitate. Primul loc este ocupat de greci, urmați de bulgarii, ciprioții și italienii. La polul opus de află state precum Olanda, Germania sau Suedia, unde procentul nu ajunge la 5%.
„Cel mai mare număr îl reprezintă gospodăriile care au un cap al familiei un pensionar. 43,9% din totalul gospodăriilor au cap de familie un pensionar, 41,9% au un salariat, 7,9 au un agricultor şi restul de 10% sunt diverse categorii, inclusiv de şomeri”,susține Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS.
„Persoanele sărace trăiesc în ceea ce se numeşte cercul vicios al sărăciei. Cu alte cuvinte sunt sărace pentru că trăiesc într-o zonă săracă, pentru că au o educaţie slabă, pentru că şcoala la nivel local performeaza foarte slab, pentru că infrastructura de dezvoltare lipseşte”, a declarat Gelu Duminică, sociolog.
S-au descoperit semne de viață pe Venus! Astronomii sunt șocați!
„Dincolo de sărăcie este vorba de o incapacitate de a gestiona în mod adecvat resursele pe care le avem, ne lipseşte o disciplină financiară. Este vorba de acel românesc “se poate şi aşa” . Oamenii ştiu că, evident, nu o să îi ia nimeni gâtul dacă nu plăteşte întreţinerea o lună, doua, trei”, punctează Mălina Voicu, cercetător Institutul pentru Calitatea Vieții:
„Din numărul de salariaţi, din 5,5 milioane, o treime sunt cu salariul minim pe economie în momentul de faţă şi să nu uităm că minimul pe economie, aproximativ 1.300 de lei net este un venit relativ mic pentru ca un cetăţean din România să îşi reuşească să îşi acopere cheltuielile”, spune Radu Ciobanu, economist la Academia de Studii Economice
Criza sanitară agravează drama
Din cauza pandemiei provocate de virusul chinezesc, numărul şomerilor a crescut în iulie pentru a şasea lună consecutiv.
Dacă în luna iunie, în România erau înregistrate 470.000 de persoane fără un loc de muncă, o lună mai târziu cifra a crescut cu peste 10.000.