Patricia Issărescu Kennedy, verișoara ex-președintelui Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kennedy, a deţinut proprietăți în Oltenia. La această situaţie s-a ajuns în urma unui destin ce pare desprins din cele mai bune filme romantice ale lumii.

Conform gds.ro, 210 hectare de teren arabil, 100 de hectare de pădure și un conac din comuna mehedințeană Tâmna, au reprezentat moștenirea care a aparținut familiei Kennedy în România.

Povestea începe când proprietar al terenurilor de la Tâmna era boierul Issărescu. Acesta a avut mai mulţi moştenitori, printre care şi doctorul Ștefan Issărescu. Acesta a absolvit Facultatea de Drept în București, a emigrat în 1942, a obținut doctoratul în medicină la Universitatea Germană din Praga, apoi în 1946 a emigrat în SUA. În tumultul vieţii, Issărescu ajunge să se îndrăgostească de Principesa Ileana a României, care i-a şi devenit soţie. Soarta i-a adus pe cei doi împreună când Ileana, fiica cea mică a Reginei Maria și sora Regelui Mihai I, tocmai divorțase de arhiducele Anton de Habsburg al Austriei. Oficierea mariajului dintre tinerii îndrăgostiţi are loc în orașul Newton din Massachussets. Din păcate pentru ei, căsnicia dintre Principesă și Issărescu a durat doar 12 ani, perioadă la finalul căreia Ileana a decis să devină călugăriţă.

Aceasta era urmărită de gândul de a se dedica unei activități comunitare din cauza unor necazuri: moartea într-un accident de avion a fiicei sale Minola și îmbolnăvirea de encefalită virală a fiului cel mare, Ștefan.  Sub numele monastic de maica Alexandra, ea fondează Mănăstirea ortodoxă „Schimbarea la Față“ din Ellwood City (Pennsylvania), a cărei stareță a fost până la moarte.

În aceste condiţii, Ștefan Issărescu a fost nevoit să-şi refacă viața şi printr-un concurs de împrejurări a cunoscut-o pe Patricia Kennedy – verişoara preşedintelui american Kennedy – care devenea soţia lui după divorţul de Principesa Ileana.

Astfel, moștenirea din Oltenia a devenit comună. „Patricia Kennedy Issărescu, verișoară cu ex-președintele SUA, John Fitzgerald Kennedy, a fost singura moștenitoare a averii boierului Issărescu, ea căsătorindu-se cu moștenitorul boierului, dr. Ștefan Issărescu. Deținea 210 hectare de teren arabil, 100 de hectare de pădure și un conac pe raza comunei Tâmna. Patricia Issărescu a fost în România o singură dată, acum vreo 15 ani, pentru a intra în legalitate și pentru a-și depune documentația pentru a obține moștenirea. În cele din urmă, această moștenire a ajuns la un bărbat cu dublă cetățenie, româno-americană. În conacul renovat locuiește acum sora lui. E un obiectiv care amintește despre trecutul acestei comunități“, a precizat primarul comunei Tâmna, Ion Cioară.