Falimentul City Insurance. Pașii pe care trebuie să-i urmeze asigurații în caz de accident

Falimentul City Insurance. Pașii pe care trebuie să-i urmeze asigurații în caz de accident sursa foto: City Insurance

Toate polițele RCA încheiate cu City Insurance își pierd valabilitate automat în cel mult 90 de zile. Termenul a început să curgă din data de 9 februarie. Ce pași trebuie să urmeze asigurații care doresc să-și recupereze banii.

Expirarea polițelor RCA, în termen de 90 de zile, este o consecință a declanșării procedurii de faliment pentru asiguratorul City Insurance. Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti care a admis, miercuri, 9 februarie, cererea ASF de declanşare a procedurii de faliment pentru City Insurance.

Potrivit deciziei judecătorilor, într-un termen de 30 de zile clienţii asiguratorului, persoane fizice, pot cere rezilierea contractelor de asigurare și înscrierea la masa credală. Aceasta dacă doresc să obțină diferența de bani aferentă perioadei de valabilitate a poliţelor de asigurare.

Conformdeciziei instanței deținătorii de polițe RCA au 30 de zile pentru a contracta un alt furnizor de asigurări și 90 de zile pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare. Sumele vor fi plătite prin Fondul de Garantare a Asiguraților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele fizice pot depune cererile de reziliere a poliţelor RCA la Fondul de Garantare a Asiguraţilor și se pot adresa altor asiguratori de pe piață. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 28 martie 2022. Iar termenul de verificare a acestora, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe este 18 aprilie 2022. Termenul de definitivare a tabelului creanţelor este 13 mai 2022.

Ce a mai dispus instanța

Instanţa a solicitat băncilor la care City Insurance deține conturi să le blocheze și să nu dispună de fondurile existente fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar. De asemenea, s-a dispus sigilarea bunurilor din averea companiei de asigurări, sarcină care va reveni lichidatorului sindic.

Tribunalul a fixat termen pentru analiza stadiului procedurii în data de 15 iunie 2022, până când vor trebui aduse la îndeplinire toate dispozițiile sale. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, în șapte zile de la comunicarea hotărârii.

Foto: arhiva evz

Pașii de urmat pentru denunțarea polițelor

Persoanele fizice, clienți City Insurance care doresc să denunțe polițele de asigurare încă în vigoare o pot face urmărind o serie de pași. În primul rând trebuie completată Cererea de denunţare a contractelor de asigurare. Acest document poate fi descărcat de pe site-ul companiei, www.cityinsurance.ro.

În al doilea rând, cererea de denunțare a poliției trebuie trimisă pe adresa companiei, la e-mail dedicate denuntare@cityinsurance.ro.

Următorul pas presupune transmiterea către Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA) o altă cerere de plată. Aceasta poate fi descărcată de pe www.fgaromania.ro.

Documentul completat online se transmite pe adresa de e-mail cerere.plata@fgaromania.ro, alături de mai multe documente justificative. Este vorba despre: împuternicire / procură, dacă este cazul; copie act identitate; copie poliţă de asigurare; copie dovada plăţii primelor de asigurare, în cazul plăţii primelor în rate; dovada denunţării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător.

Cererile de plată vor fi înregistrate la FGA care le va analiza în ordinea primirii şi înregistrării.