Făina de insecte, interzisă în acest tip de produse. Iohannis a promulgat legea
- Mădălina Sfrijan
- 18 decembrie 2023, 12:23
Președintele României a promulgat legea care interzice adăugarea făinii de insecte în produsele tradiționale românești. Subiectul a creat numeroase controverse în ultimele luni.
Făina de insecte este interzisă în produsele tradiționale românești. Legea a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis. Astfel, producătorii nu vor avea voie să adauge acest ingredient în compoziția produselor tradiționale.
Făina de insecte, interzisă în cazul produselor românești
Klaus Iohanni a promulgat, luni, legea care interzice făina de insecte în produsele tradiționale. Controversatul proiect a inițiat de Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Diana Tuşa.
Legea care interzice făina de insecte a fost votată pe 29 noiembrie de Camera Deputaților. În urma trecerii acesteia prin forul decizional, 171 de voturi au fost „pentru”, iar două „contra”. De asemenea, au fost înregistrate 41 de abțineri.
Controverse legate de folosirea acestui ingredient
Proiectul vizează reglementarea utilizării ingredientelor precum făina de insecte(greieri), în prepararea produselor românești.
„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, arată raportul.
Producătorii care folosesc acest ingredient vor avea obligația de a-i informa pe consumatori.
„ Obligația agenților economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină / anumite specii de insecte”, se arată în raportul din comisiile de specialitate din Camera Deputaților.
Făina de insecte în produsele importate din alte țări
Conform noii legi, produsele alimentare care conțin astfel de ingrediente, provenite din spațiul UE, ar urma să fie puse în vânzare în standuri separate.
De asemenea, restaurantele care folosesc ingredientul vor avea obligația de a specifica explicit dacă a fost folosit acest ingredient în preparate.
Nu vor scăpa de aceste reguli nici restaurantele care fac livrări la domiciliu. Alături de preparatele livrate consumatorilor acasă, aceștia trebuie să atașeze informații clare legate de ingredientele folosite.
Consiliul Economic și Social a avizat negativ această inițiativă. Oficialii acestei structuri sunt de părere că alegerea legată de consumul produselor care conțin acest ingredient ar trebui să aparțină strict consumatorilor.