Facturi mai mici la energie. Când să eviți folosirea aparaturii electrice
- Ionel Sclavone
- 9 noiembrie 2024, 19:44
Electricitatea este una dintre sursele de energie folosite cel mai mult într-o gospodărie. Majoritatea aparatelor electrocasnice funcționează pe bază de curent electric, iar unele intră în categoria marilor consumatori.
În aceste condiții, costurile cu facturile de energie electrică sunt destul de pipărate. Iar mulți români apelează la soluții pentru a reduce consumul și, implicit, valorile plătite către furnizori.
Electricitatea furnizată după program
Furnizorii de energie electrică stabilesc valoarea kilowatului în funcție de intervalele orare pentru consum. Astfel, între anumite ore, tariful de furnizare este mai mic, în vreme ce în alte intervale orare, prețul este mai mare. Cei care vor să facă economie la factura pentru electricitatea consumată trebuie să se orienteze după acest program.
Astfel, potrivit furnizorilor, în orele de vârf, 10:00-14:00 și 18:00-22:00, tarifele practicate pentru un kilowat este mai mare. Prețul este stabilit astfel deoarece consumul este mai mare. În aceste intervale din zi, toată lumea folosește aparatura electrică. Drept urmare, dacă doriți să faceți economii la factură ar fi bine să evitați utilizarea electrocasnicelor energofage în aceste intervaluri.
Aici intră, de exemplu, aragazul și cuptorul electric, dar și cuptorul cu microunde. Așa că, pentru a economisi electricitatea, gospodinelor li se recomandă să nu gătească alimente care necesită un timp lung de preparare.
Când ar trebui să preparați mâncarea
Folosirea aragazului în afara acestor intervale de timp este destul de complicată, chiar dacă electricitatea este mai ieftină. O gospodină învățată să gătească zilnic, cu ingrediente proaspete, își petrece dimineața la piață sau la market pentru cumpărături. Abia după aceea, se apucă de gătit, de regulă intrând în intervalul orar de vârf. Chiar și așa, specialiștii recomandă celor care doresc să facă economii.
Orarul în funcție de care se stabilesc tarifele pe intervale de consum urmează un sistem simplu. Furnizorii împart ziua în trei intervale orare, în funcție de care stabilesc prețul kilowatului. Este vorba despre ore de vârf, cu consuma mare și, implicit tarife mari, ore intermediare, consum mediu și tarife moderate și ore de repaus. În această din urmă perioadă consumul este minim, iar tarifele sunt foarte reduse.
În funcție de aceste intervale orare, furnizorii cumpără energia pe care o distribuie mai departe consumatorilor. Or, în orele de vârf, prețurile sunt mai scumpe din cauza cererii mari. Având în vedere aceste detalii, fiecare poate să-și programeze activitatea astfel încât să reducă electricitatea consumată.
Folosirea electrocasnicelor mari consumatoare în perioadele intermediare (08:00-10:00 sau 14:00-18:00) și seara târziu (22:00-00:00) factura este mai mică. De asemenea, noaptea și în weekend, prețul electricității ajunge la nivelul cel mai scăzut. Acestea sunt intervalele optime pentru derularea unor activități care implică folosirea unor consumatori mari. Iar gătitul face parte dintre acestea.
Electricitatea consumată după program
Ținând cont de aceste intervale orare, fiecare român își poate gestiona consumul de energie. Deși începutul poate fi mai complicat, având în vedere obiceiurile fiecăruia, rezultatele se vor vedea în economiile cu electricitatea consumată. Adaptatea consumului în funcție de intervalele orare reprezintă soluția pentru facturi mai mici.
De asemenea, un abonament cu tarife fixe, se poate dovedi avantajos pentru cei care au un consum variabil. Dacă nu pot să-și adapteze programul de consum în funcție de intervalele orare ale furnizorilor, și aceasta ar putea fi o osluție.
Drept urmare, alegerea programelor tarifare în funcție de nevoile personale devine esențială pentru o optimizare a facturilor și a consumului.