„Prada” procurorilor în dosarul Interpol. Sechestre de aproape 12 milioane de lei doar în Republica Moldova
- Viorica Gheorghe
- 21 noiembrie 2024, 14:59
Republica Moldova. Procurorii au aplicat sechestre de aproape 12 milioane de lei pe bunuri și conturi bancare. Ultima captură a oamenilor legii sunt două mașini de lux, valoarea cărora depășește un milion de lei. Datele au fost prezentate de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Sechestre de milioane de lei
Veronica Dragalin spune că au fost aplicate sechestre de 11,7 milioane de lei. Săptămâna curentă, au fost două mașini, cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane lei. Acestea reprezintă bunuri infracționale, fiind o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea notificărilor roșii ale Interpol.
„Un avocat moldovean și un fost funcționar public din cadrul Interpol Moldova, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, solicitau blocarea notificărilor roșii pentru clienții lor. Motivau că aceștia aveau statut de solicitant de azil în Republica Moldova. Concomitent, avocatul depunea petiții solicitând azil la Inspectoratul General pentru Migrație. La indicația fostului șef al IGM, funcționari publici din cadrul IGM inițiau procedura de azil, contrar legii. Fără prezența fizică a persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, includeau date vădit false în documente oficiale, confirmând statutul persoanelor de ,,solicitant de azil”, spune Dragalin.
A trecut liniile roșii
În iunie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat multiple percheziții pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea au fost realizate cu suportul ofițerilor și procurorilor francezi și al Biroului Federal de Investigații al SUA. Procuratura Anticorupție a audiat zeci de persoane, atât în calitate de martori, cât și de bănuiți și învinuiți.
În total, au fost efectuate peste 30 de percheziții. Șase persoane au fost reținute, printre care și șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Momentan, doar două persoane sunt reținute, inclusiv fostul șef al instituției.
Viorel Țentiu este acuzat în acest dosar de luare de mită, pentru împiedicarea publicării de către Interpol a notificărilor roșii.
Cel puțin 26 de persoane au depus acte false la Interpol prin această schemă. Prin acțiunile lor, suspecții au afectat investigații criminale din întreaga lume, inclusiv Franța, Australia, China și alte țări.
La 7 iunie 2024, Interpol a deblocat Notificările Roșii a persoanelor care au beneficiat de această schemă de corupție. Astfel, a fost stopată o metodă infracțională de a permite fugarilor internaționali să evite mandate de arest.