Facturi mai ieftine pentru căldură și apă caldă. Legea se aplică din ianuarie
- Ionel Sclavone
- 8 decembrie 2021, 07:56
Facturile pentru căldură și apa caldă furnizate populației prin sistemul centralizat vor fi mai mici începând cu luna ianuarie.
Acest lucru va fi posibil deoarece TVA se va reduce pentru energia termică produsă în sistemul centralizat și furnizată populației. Noua valoare a taxei va fi de 5%. Reducere a taxelor și accizelor este prevăzută într-o lege adoptată în Parlament, încă din luna iunie.
Actul normativ va intra în vigoare începând din luna ianuarie a anului 2022 și este menit să protejeze populația în contextul actualei crize energetice.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, după ședința coaliției de guvernare, că actul normativ adoptat în iunie va intra în vigoare, iar TVA-ul va fi de 5% pentru o gigacalorie produsă în sistemul centralizat.
„Ce este important este că vom veni cu o reducere a TVA-ului la gigacalorie pe perioada iernii - ianuarie, februarie, martie - astfel încât să fie cât mai suportabile (facturile - n.r.)”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a precizat, la o întrebarea a jurnaliștilor, că valoarea TVA pentru căldura furnizată în sistem centralizat va rămâne cea votată în Parlament, de 5%.
„Să rămână 5%”, a răspuns președintele PSD.
Parlamentul a votat pentru reducerea TVA
În data de 29 iunie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat Legea 196/2021 pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. Prin această lege a fost modificat Codul fiscal în sensul introducerii unui articol care prevede reducerea TVA la 5% pentru energia termică livrată populației. Votul a fost dat în unanimitate, de toți parlamentarii prezenți la acea ședință.
Actul normativ a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis pe 12 iulie și va intra în vigoare pe 13 ianuatie, la șase luni de la promulgare.
Cât plătesc bucureștenii pentru o gigacalorie
Locuitorii Capitalei, racordati la sistemul central de termoficare, plătesc în prezent 164 de lei pe gigacalorie. Prețul a fost stabilit încă din 2011, printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București. Diferența de preț până la 830 de lei plus TVA este suportată de Primăria Generală din bugetul local.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan a anunţat a cerut într-o şedinţa a CGMB ca, de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii îl plătesc pentru gigacalorie să fie 280 de lei. PNL şi PMP au fost de acord cu această propunere, potrivit edilului, însă USR şi PSD s-au opus.