Facilități pentru pacienții cu arsuri grave. Costurile tratamentului în străinătate, suportate de stat

Facilități pentru pacienții cu arsuri grave. Costurile tratamentului în străinătate, suportate de stat

Ministerul Sănătății acoperă costurile pentru tratamentul de recuperare medicală în străinătate pentru pacienții cu arsuri grave, dar și ale însoțitorilor.

Costurile cu tratamentul de recuperare medicală în străinătate, pentru pacienții cu arsuri grave, vor fi asigurate de Ministerul Sănătății. De asemenea, Ministerul Sănătății va acoperi costurile de transport și cazare pentru pentru însoțitorii pacienților adulți care depind de aceștia. În acest sens a fost emis un act normativ de modificare și completare a Ordinului ministrului Sănătății nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, semnat astăzi, 29 aprilie a.c.

„Conform noilor prevederi, Ministerul Sănătății asigură costurile pentru tratamentul de recuperare medico-chirurgicală specific pacienților cu arsuri grave, precum și pentru dispozitivele medicale necesare procesului de recuperare medicală, profilaxiei și tratamentul sechelelor cicatriceale postcombustionale, până la încheierea perioadei de recuperare și evoluție a procesului cicatriceal, conform aprecierii medicului specialist și a comisiei teritoriale de specialitate.

Totodată, ministerul asigură și costurile controalelor medicale periodice pentru pacienții care au beneficiat de finanțarea tratamentelor din bugetul Ministerului Sănătății”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Costurile cu deplasarea însoțitorilor suportate de Minister

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila

Conform sursei citate, potrivit noilor prevederi, în cazuri excepţionale impuse de natura şi gravitatea bolii, pentru pacienții adulți cu afecțiuni foarte grave, care sunt dependenți de prezența unui însoțitor, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca aceștia să se deplaseze în străinătate cu însoţitor.  Suma necesară pentru cazare și transport pentru persoana însoțitoare va fi asigurată din bugetul Ministerului Sănătății. Acesta este aprobat anual și trimestrial cu această destinație.

Anterior, aceste costuri erau suportate de însoțitor, cu excepţia cazurilor în care bolnavul avea vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani.

„Pacienții cu arsuri severe, care au fost transferați în stare critică în străinătate, necesită ulterior tratamente de recuperare medicală, precum și dispozitive medicale absolut necesare procesului de recuperare. Prin aceste modificări, am introdus această categorie de pacienți în ordin și putem astfel să le asigurăm costurile pentru aceste tratamente și pentru echipamentele necesare, precum îmbrăcăminte compresivă, măști de silicon, folii și geluri de silicon, care până acum nu puteau fi decontate de Ministerul Sănătății”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, după cum se arată în comunicatul de presă.

Acțiuni de monitorizare a  paturilor ATI

În altă ordine de idei, inspectorii sanitari din cadrul direcţiilor de sănătate publică județene și a municipiului București vor efectua zilnic acțiuni de monitorizare și verificare a paturilor ATI COVID-19 din spitale. Prevederile sunt stabilite printr-o serie de modificări aduse Ordinului ministrului Sănătății nr. 316/2021. Acest ordin privește raportarea de paturi ATI în platforma electronică a Ministerului Sănătății „Alerte MS.

„Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au considerat necesar ca personalul împuternicit de ministrul Sănătăţii din cadrul direcţiilor de sănătate publică județene și a municipiului București să efectueze zilnic acțiuni de monitorizare și verificare a paturilor ATI COVID-19 din unitățile sanitare care tratează pacienți COVID-19 pentru a crește acuratețea datelor privind situația paturilor ATI alocate pacienților cu infecție COVID-19”, a declarat secretarul de stat Monica Althamer.