Fabulos! S-a inventat robotul care știe când minți. Cercetătorii israelieni au prins „mincinoși” cu o precizie de 73%

Fabulos! S-a inventat robotul care știe când minți. Cercetătorii israelieni au prins „mincinoși” cu o precizie de 73%Sursa foto: Pixabay

Oamenii de știință israelieni spun că au găsit o modalitate de a „citi” mișcările minuscule ale feței pentru a identifica pe cei care mint și au făcut acest lucru cu o precizie de 73%.

Sistemul a putut spune dacă cineva minte cu o precizie de 73% - puțin mai mică decât un test cu poligraful, care este precis în proporție de 80%. Cu toate acestea, echipa spune că se află într-o etapă foarte incipientă în dezvoltarea sa și că se va îmbunătăți în viitor.

„Aplicând această metodă, am obținut o precizie de 73% – nu perfectă, dar mult mai bună decât orice tehnologie existentă. O altă descoperire interesantă a fost că oamenii mint prin diferiți mușchi ai feței”, se arată în studiu.

Robotul îşi studiază micile mișcări ale mușchilor obrajilor și ale sprâncenelor

Oameni de ştiinţă din Israel au dezvoltat o nouă tehnologie bazată pe Inteligenţa Artificială pentru depistarea minciunilor prin intermediul mişcărilor muşchilor faciali, a anunţat săptămâna aceasta Universitatea din Tel Aviv (TAU), informează Xinhua.

Noua tehnologie ar putea contribui la dezvoltarea de camere şi software capabile să detecteze minciunile în numeroase situații din viaţa reală, a notat TAU în studiul publicat miercuri.

Cu ajutorul acestei noi tehnologii, cercetătorii au detectat minciuni spuse de participanţii la studiu cu o acurateţe de 73%, potrivit TAU.

Cercetătorii cred că IA va avea „implicații dramatice în multe sfere ale vieții noastre”

În cadrul cercetării, publicată în jurnalul științific Brain and Behavior, oamenii de ştiinţă de la TAU au identificat două grupe distincte de persoane care spun lucruri neadevărate: cei care îşi activează muşchii obrajilor atunci când mint, şi cei care îşi activează muşchii din zona sprâncenelor.

Studiul a fost bazat pe o inovaţie dezvoltată la TAU care a implicat utilizarea de autocolante imprimate pe suprafeţe moi şi care conţin electrozi ce monitorizează şi măsoară activitatea muşchilor şi a nervilor.

În viitor, astfel de electrozi pot deveni redundanţi în condiţiile dezvoltării unui software video conceput special pentru a identifica minciunile pe baza mişcărilor muşchilor faciali, au notat cercetătorii.

Această tehnologie poate fi utilă pentru detectarea, spre exemplu, a minciunilor spuse la bănci, pe aeroporturi, în cadrul interogatoriilor poliţiei, ori la interviurile de angajare online, cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluţie instruite, au concluzionat oamenii de ştiinţă implicaţi în studiu. Lucrarea a fost publicată în principalul Jurnal Brain and Behavior.

Ideea de a folosi inteligența artificială pentru a detecta mincinoși a fost criticată în trecut

De exemplu, în 2018, cercetătorii de la Universitatea Metropolitană din Manchester au sugerat că Inteligența Artificială ar putea fi folosită pentru a detecta dacă oamenii mint. Cu toate acestea, Ray Bull, profesor de investigații penale la Universitatea din Derby, a spus că proiectul nu este „credibil”, deoarece nu există dovezi că monitorizarea microgesturilor de pe fețele oamenilor este o modalitate precisă de a măsura minciuna.

„Ei se înșeală crezând că va fi vreodată eficient și pierd o mulțime de bani”, a spus el.  „Tehnologia se bazează pe o înțelegere greșită fundamentală a ceea ce fac oamenii atunci când sunt sinceri și înșelător”, mai spune profesorul, potrivit dailymail.