Evenimentul Zilei > International > EXTREMA DREAPTĂ își ia ,,AVÂNT” pornind din Austria
EXTREMA DREAPTĂ își ia ,,AVÂNT” pornind din Austria

EXTREMA DREAPTĂ își ia ,,AVÂNT” pornind din Austria

Printr-o decizie care face din Austria prima țară din Vest care aduce extrema dreaptă la guvernare, conservatorii încheie o alianță cu Partidul Libertății (FPO)

Sebastian Kurz, liderul conservator al Partidului Popular (OVP) din Austria, a încheiat o alianță de guvernare cu Partidul Libertății (FPO), un partid care se împotrivește profund imigrației și politicilor actuale ale Uniunii Europene.

Kurz și Heinz-Christian Strache, liderul FPO, mai trebuie să obțină doar o aprobare oficială de la președintele țării și de la conducerea celor două partide. Astfel s-ar încheia cei aproape 17 ani de când Partidul Libertății se află în opoziție.

În urma înțelegerii, OVP ar urma să dețină 8 funcții ministeriale, inclusiv poziția de cancelar a lui Kurz, iar FPO ar deține 6, incluzând poziția lui Strache ca vice-cancelar.

Viziunile politice ale celor două partide cu privire la imigrație sunt similare, ambele fiind de părere că nu ar mai trebui ca Austria să accepte la fel de mulți refugiați ca în 2015 și că beneficiile pe care refugiații le primesc ar trebui eliminate, vorbind de ,,societăți paralele” musulmane în Austria. În momentul de față, din cei 8,7 milioane de locuitori, jumătate de milioni sunt de religie musulmană., dar nu există tensiuni evidente  sau separație între grupuri. Austria a fost cruțată de atacuri teroriste majore, spre deosebire de Franța, Belgia sau germania.

FPO va conduce o mare parte din aparatul de securitate al Austriei, prin ministere cheie: de externe, de apărare și de interne, conform Reuters

Chiar dacă ambele partide sunt de acord că Uniunea Europeană ar trebui să ofere mai multă autonomie statelor membre și să se concentreze mai degrabă pe securizarea granițelor, liderii au anunțat că nu va avea loc un referendum de părăsire a spațiului european.

Sâmbătă, președintele Alexander van der Bellen, a declarat după întâlnirea cu liderii celor două partide că ,,dacă totul merge cum ne imaginăm noi, nimic nu stă în calea investirii oficiale a viitorului guvern la începutul săptămânii viitoare.”. Actualul președinte a învins în alegerile prezidențiale din anul trecut un candidat de extremă dreaptă al FPO și are prerogativele de a numi și respinge cabinetele guvernamentale, dar din declarație pare să reiasă aprobare față de noul cabinet, anunță Reuters.

În 2000, când FPO a fost ultima oară la guvernare, statele europene au impus sancțiuni Austriei, dar acum este improbabil să se întâmple același lucru, având în vedere gradul mai mare de acceptare al partidelor extremiste în Europa.