Potrivit CNN, doar câteva mii de turişti intră anual pe teritoriul Republicii nord-coreene. Vizitele se desfăşoară în grupuri organizate, itinerariile fiind planificate în cele mai mici detalii de către ghizi şi în doar câteva zone, care nu au decât o legătură extrem de vagă cu viaţa nord-coreenilor de rând.

Aflată pentru prima dată în Coreea de Nord, fotografa Elaine Li, născută şi crescută la Hong Kong, a reuşit să pătrundă într-unul din cele mai greu accesibile din capitala republicii aflate sub dictatura de tip stalinist al lui Kim Jong-un.

 “Primul lucru pe care l-am observat – deşi staţiile sunt foarte slab iluminate – a fost că interioarele sunt foarte fanteziste. Candelabre uriaşe, stâlpi din marmură şi picturi uriaşe cu tatăl tiranului, Kim Jong Il. Apoi am remarcat că, în staţii, există standuri cu ziare iar că lumea stă în jurul lor şi le citeşte. A fost extraordinar să observ cum în oraşe cosmopolite ca Hong Kong suntem, în permanenţă, bombardaţi cu reclame iar locuitorilor din Pyongyang li se împuie capul de propagandă.

Nu mi s-a spus ce sau cum să fotografiez. Am fost însoţiţi în permanenţă de ghizi şi am avut permisiunea să vizităm doar câteva staţii. Am fotografiat cam ce am avut chef, mai puţin însă în tuneluri, fără să ni se explice de ce. Şi nici nu am înţeles în cele din urmă.    

Te-ar putea interesa și: