Expulzarea unui diplomat rus din România. Moscova trece la amenințări directe
- Emanuel Nițulescu
- 24 mai 2024, 19:52
Ministerul rus de Externe a declarat că va răspunde la decizia luată de România de a expulza un diplomat rus declarat „persona non grata”. Ministerul de Externe al României a menționat că acest lucru s-a întâmplat în legătură cu „acțiuni care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”.
România a expulzat un diplomat rus
Un diplomat de la Ambasada Rusiei la București a fost declarat de partea română ca persoană indezirabilă, urmând a părăsi România în cel mai scurt timp. Potrivit Ministerului român de Externe, expulzarea diplomatului rus a fost motivată de desfășurarea de „acțiuni care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”.
Tot pe 24 mai, Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și Terorismului din România (DIICOT) a anunțat reținerea preventivă a unui cetățean român sub acuzația de trădare.
Român acuzat de spionaj pentru Rusia
Românul arestat pentru acte de spionaj și acuzat de trădare în favoarea Rusiei se numește Alexandru Piscan și este din Ploiești, au declarat surse judiciare. În luna martie, Alexandru Piscan își anunța candidatura la Primăria municipiului Ploiești.
Potrivit raportului DIICOT, Alexandru Piscan ar fi trimis fotografii cu instalații militare românești sau NATO la Ambasada Rusiei la București.
„La data de 23.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare. Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. A fost sesizată Curtea de Apel București care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș”,” se arată în comunicatul DIICOT.