Exploziv! A vrut să fie noul Carol I. Ce lovitură voia să dea Gabriel Oprea

Exploziv! A vrut să fie noul Carol I. Ce lovitură voia să dea Gabriel Oprea

În cadrul emisiunii Contrapunct, de pe EvZ TV, moderată de Sorin Faur, editorialistul Dan Andronic a lansat o bombă despre Gabriel Oprea, fost ministru de Interne. Acesta a vrut să aibă același status precum Carol I, dar și ceilalți regi ai României.

Potrivit lui Dan Andronic, care a fost prezent în studioul emisiunii Contrapunct, de pe EvZ Tv, unde s-a discutat lucruri interesante despre teza de doctorat al generalului Florian Coldea, fostul ministru de Interne și vicepremier pentru probleme strategice avea un vis secret. Acela de a ajunge la gradul de mareșal. Gabriel Oprea este în prezent, general cu patru stele, toate acestea fiind luate în rezervă, ca urmare a bunăvoinței unor șefi de stat.

”Oprea este mai înstelat ca și Coldea (care este doar general locotenent - cu trei stele - n.n.), mai avea un pic și ajungea mareșal, nu e o glumă, chiar s-a luat serios în calcul lucrul ăsta. Marea problemă că nu aveam un razboi. Mareșal pe timp de pace. Ajungea ca Horty, amiral fără flotă, dar el măcar servise ca ofițer de marină în marina austroungară, cu sediul la Triseste”, a dezvăluit Dan Andronic.

România a avut de-a lungul istoriei opt mareșali: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Alexandru I al Iugoslaviei, Mihai I și Ion Antonescu.

Ce spune legea

Prin Decretul lege nr. 2451/16.06.1930 a fost creată demnitatea de mareșal. Potrivit legii, demnitatea era onorifică și se conferea generalilor, în gradul de general de corp de armată, ce au condus cu succes operațiunile armatei române în funcția de șef al Marelui Cartier General sau de comandant titular al unei armate.

În România, prin Legea nr.14 din 28 decembrie 1972 privind organizarea apărării naționale a Republicii Socialiste România (art. 34), publicată în Buletinul Oficial nr. 160/29 decembrie 1972, s-a stabilit că gradul de mareșal este cel mai înalt grad din cadrul Armatei Române. În articolul 62, s-a stabilit că pentru acest grad nu există o limită de vârstă în grad până la care cadrele permanente ale forțelor armate pot fi menținute în activitate.

Prin Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare, s-a stabilit că pentru merite militare excepționale, în timp de război, Președintele României poate acorda generalilor de armată (cu 4 stele) gradul de mareșal, care este cel mai înalt grad militar.

Redactorul șef adjunct al EvZ, Mirel Curea,  a făcut un scurt rezumat al portretului lui Gabriel Oprea. ”Cunosc personajul Gabriel Oprea. Este un zero barat, care face în izmene și dacă aude o vrăbiuță pe acoperișul casei. Nu are nicidecum bărbăția să îi spună lui Coldea, ascultă comanda la mine. E și la mine un exemplar”.

Teza de doctora dispărută și apărută

Moderatorul a adus în discuție un interviu dat de Gabriel Oprea, la Realitatea Plus, în care s-a atins și subiectul tezei de doctorat susținută de Florian Coldea, în materie de siguranță națională.

Editorialistul EvZ, Dan Andronic a comentat pe acest subiect și a spus că există trei variante de lucru, ultima fiind cea mai plauzibilă. Teza de doctorat a generalului Oprea a fost împrumutată Mihnea Costoiu, rector la Politehnica din București, care a ținut-o timp de patru ani, motivat de faptul că avea nevoie să citească o teză de doctorat pe siguranță națională.

”Prima dintre ele este că Florian Coldea și-a scris singur teza de doctorat, ipoteză pe care o exclud din start. A doua variantă este că Gabriel Oprea îi arată mâța lui Coldea, și îi spune: știu că ți-ai rescris teza care a dispărut de la Biblioteca Națională, dar vezi că aia originală e la mină. Și această ipoteză o exclud din start, pentru că Gabriel Oprea nu are dotarea necesară pentru a porni un război cu Coldea. A treia ipoteză este că ambele teze au fost rescrise, și cea care se întoarce la Biblioteca Națională după ce a stat patru ani la rectorul Politehnicii, pentru că avea nevoie maximă. Există o lege care spune că o teză de doctorat poate fi împrumutată dar nu mai mult de patru săptămâni. Dacă cineva îmi spune că totul este în regulă în treaba asta, înseamnă că suntem tâmpiți.”

Dan Andronic a mai precizat că se bucură că SRI a luat decizia de a desființa Școala de Doctorat de la Academia Națională de Informații, deoarece locul devenise unul ”putred”. ”Singura întrebare la care eu nu am găsit răspuns este de ce discutăm acum despre lucrarea de doctorat a lui Coldea, decât dacă trebuia punctat ceva. Singura soluție a fost să desființeze Școala Doctorala de la Academia Națională de Informații, și mă bucur că au făcut asta. Acolo era putregaiul așa de mare că nu se mai putea salva nimic”, a spus Andronic.