Breaking News. Războiul ajunge în România. Explozie pe litoral, la Costinești

Breaking News. Războiul ajunge în România. Explozie pe litoral, la Costinești Breaking News. Războiul ajunge în România. Explozie pe litoral, la Costinești; Sursă foto: Dreamstime.com

O explozie a avut loc în dimineața zilei de luni în mare, în stațiunea Costinești. ISU Dobrogea a anunțat că este posibil să fie vorba de o mină marină. Un grup de scafandrii de la Forțele Navale Române sa va deplasa la Costinești pentru a dezamorsa mina.

Update: Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navele Române, a declarat că siguranța navigației în zona Mării Negre este pusă în pericol de la începutul războiului din Ucraina din cauza minelor marine care plutesc în derivă. Pavel a mai adăugat că o echipă de scafandri EOD se va deplasa la Costinești pentru a investiga explozia din această dimineață.

„Vântul bate foarte tare dinspre larg spre ţărm. Am primit semnalul de la autoritățile cu care colaborăm, conform planului de colaborare interinstituțională. Până acum, scafandrii militari români EOD, scafandrii EOD sunt singurii specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive și, cum spuneam, până acum au fost neutralizate de către scafandrii noștri EOD cinci mine marine.”, a declarat Corneliu Pavel pentru postul de televiziune Digi24.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea a transmis că o explozie puternică a avut loc dimineața zilei de luni, 14 august, în Marea Neagră, în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Incidentul a fost semnalat prin apel la numărul de urgență 112.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este posibil ca explozia să fi fost declanșată de o mină marină. Mai multe echipe de salvatori au intervenit la fața locului, printre care stația Tuzla, cu un ASAS, SMURD B2 și RHIB Eforie. Garda de Coastă participă la misiune.

Mină marină, marea neagră, plajă, costinești

Explozie în Costinești, de la o mină marină / Sursă foto: Dreamstime.com

O a doua mină marină plutește în zonă

Explozia a avut loc în momentul în care mina marină s-a lovit de dig. Primele informații arată că nicio persoană nu a fost rănită și nici nu au fost înregistrate pagube materiale. Autoritățile au transmis că o a doua mină marină a fost observată plutind în aceeași zonă.

„Mă aflam pe terasa hotelului. Am văzut fum, am văzut ceva care a explodat. În prezent sunt polițiști care se uită prin zonă. Încă sunt turiști în apă, undeva la 250-300 de metri unde începe plaja. La locul exploziei este o mașină de pompieri și o mașină de poliție. Repet, am auzit o explozie puternică și un fum negru s-a ridicat”, a declarat Ion Popa, un turist pentru postul de televiziune Digi24.

Este important de precizat că în ultimul an și jumătate, de când Rusia a început agresiunea împotriva Ucrainei, peste 70 de mine marine au fost confirmate și distruse în bazinul vestic al Mării Negre. Acestea au ajuns, în afară de România, până în apropiere de Georgia, Bulgaria și Turcia.

Războiul din Ucraina aduce mine marine în apropiere de România

Mai multe mine marine au fost observate în ultimele luni de navele care au patrulat în Marea Neagră. O astfel de mină a fost văzută de o navă comercială în luna mai. Ulterior, polițiștii de frontieră de pe Marea Neagră au identificat mina marină, care s-a retras în apele teritoriale ale Ucrainei, la șapte mile marine est de Sulina.

De asemenea, un pescador aflat în Marea Neagră a anunțat Garda de Coastă, la jumătatea lunii aprilie, că a agățat în traul un obiect care pare a fi o mină marină, în apropiere de Capu Midia. Specialiștii au fost imediat alertați și s-au deplasat în zonă pentru a efectua verificări. Forțele Navale Române au neutralizat de la începutul războiului din Ucraina și până în acest moment cinci mine marine.