Jocul Rusiei între Iran și Emiratele Arabe Unite în conflictul cu Ucraina
- Maria Dima
- 14 august 2023, 08:12
Kremlinul, pentru a-și continua agresiunea împotriva Ucrainei, trebuie să-și menajeze cei doi parteneri esențiali, Iranul, pentru livrările cu drone, și Emiratele Arabe Unite, pentru eludarea sancțiunilor economice
Foarte puțini oameni pot indica pe harta Orientului Mijlociu cele trei insule Abu Musa, Marele Tomb și Micul Tomb. Ele se află în centrul unei confruntări diplomatice dintre Iran și Emiratele Arabe Unite, care își revendică ambele suveranitatea asupra insulelor încă din 1971.
În acel an, șahul Iranului a ordonat armatei sale să ocupe aceste trei insule, situate strategic la intrarea în Golful Persic. Lovitura de forță a avut loc cu două zile înainte de proclamarea independenței Emiratelor, până atunci aflate sub protectorat britanic.
Odată cu răsturnarea regimului șahului de către ayatollahul Khomeini, în 1979, Republica Islamică Iran și-a sporit controlul asupra celor trei insule, care au fost fortificate militar, beneficiind de prezența armatei și a Gărzilor Revoluționare. Dar Emiratele Arabe Unite nu au încetat să-și apere drepturile asupra acestor trei insule, primind recent un sprijin neașteptat din partea Rusiei, care este foarte dependentă de dronele iraniene în agresiunea sa împotriva Ucrainei, scrie lemonde.fr.
Echilibrul delicat al Kremlinului
În iulie, Moscova a găzduit un „dialog strategic” cu Consiliul de Cooperare din Golf, la finalul căruia Rusia a susținut „inițiativa Emiratelor Arabe Unite și eforturile acesteia de a ajunge la o soluție pașnică” a disputei privind Abu Musa, Marele Tomb și Micul Tomb. Republica Islamică și-a exprimat public iritarea de a-și vedea contestată astfel suveranitatea asupra acestor trei insule. Ambasadorul Rusiei la Teheran a fost convocat de Ministerul iranian de Externe, care a cerut ca Moscova „să își revizuiască poziția”.
Teza Iranului privind suveranitatea „eternă” asupra celor trei teritorii exclude orice formă de discuții pe acest subiect cu Emiratele Arabe Unite, ceea ce face ca poziția Rusiei să fie cu atât mai îngrijorătoare pentru Teheran.
Poate părea surprinzător că Vladimir Putin slăbește astfel „alianța” care, potrivit lui Volodimir Zelenski, unește acum Moscova și Teheranul, dronele iraniene devenind, din toamna lui 2022, o componentă esențială a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
Întrucât în ultimele săptămâni s-au intensificat atacurile rusești împotriva țintelor civile din Ucraina, dronele iraniene Shahed („martiri” în persană), care sunt mai precise decât rachetele rusești, au făcut din nou ravagii. Acest lucru s-a întâmplat mai ales la granița cu România, unde au fost avariate zeci de mii de tone de cereale, la foarte mică distanță de teritoriul unui stat membru NATO. Pe lângă sutele de drone „kamikaze” livrate deja de Iran, Republica Islamică intenționează să transfere producția Shahed pe teritoriul Rusiei.
Atuul Emiratelor
Kremlinul trebuie să țină un fin echilibru între această cooperare operațională și solidă cu Iranul și beneficiile multiple ale ocolirii sancțiunilor occidentale cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite. Deși Mohammed Ben Zayed, președintele acestei federații de emirate, și-a declarat neutralitatea în războiul ucrainean, tranzacțiile esențiale pentru continuarea agresiunii ruse sunt efectuate din Dubai.
Acest port a devenit și un adevărat refugiu pentru oligarhii înscriși pe diferitele „liste negre”, din cauza compromisului lor cu regimul Putin. În plus, „flota fantomă” care transportă petrol rusesc, sfidând sancțiunile, este gestionată în mare parte din Emiratele Arabe Unite, comercianții din Dubai achiziționând doar ei o treime din exporturile de petrol rusești din ianuarie până în aprilie 2023. Moscova mizează pe Emiratele Arabe Unite și pentru furnizarea de materiale sensibile, în special componente electronice, în timp ce lipsa de transparență a centrului financiar din Dubai facilitează o întreaga gamă de operațiuni de spălare a banilor.
Președintele Putin a ales așadar să-și mulțumească partenerul din Emirate în problema simbolică a celor trei insule în litigiu, cu riscul de a nemulțumi un „aliat” iranian cu opțiuni limitate. Republica Islamică are o nevoie crucială de sprijin rusesc pentru a-și păstra investițiile foarte mari legate de regimul Assad din Siria, în timp ce la granița sa de nord, Azerbaidjan, își dezvoltă cooperarea militară cu Turcia și Israelul.
Emiratele Arabe Unite, pe de altă parte, sunt curtate de întreaga lume, pe fundalul unei rivalități tot mai mari cu Arabia Saudită a lui Mohammed Ben Salman. Kremlinul a apreciat absența lui Mohammed Bin Zayed de la recentul summit arab de la Jeddah, unde președintele ucrainean a fost oaspetele de onoare al liderului saudit. Emiratele nu au fost mai bine reprezentate nici la întâlnirea internațională pe care a găzduit-o recent Mohammed Ben Salman, din nou la Jeddah, în special pentru a discuta despre „formula păcii” în viziunea Kievului.
Sprijinul lui Vladimir Putin pentru Mohammed Ben Zayed în disputa sa teritorială cu Iranul face astfel posibilă, cu un cost mic pentru Moscova, consolidarea poziției Emiratelor ca partener strategic al Rusiei în agresiunea împotriva Ucrainei, într-un moment în care Arabia Saudită se apropie tot mai mult de Kiev. (Traducerea -Rador)