Explicația meteorologilor pentru canicula și furtunile care lovesc Europa. Și România e o victimă

Explicația meteorologilor pentru canicula și furtunile care lovesc Europa. Și România e o victimăSursa foto: dreamstime

Specialiștii în schimbări climatice au găsit explicația pentru fenomenele extreme care lovesc anumite zone ale lumii. Căldurile foarte mari, aproape insuportabile, dar și furtunile devastatoare au drept cauze încălzirea bruscă a oceanelor. Schimbările de vreme sunt studiate de meteorologi încă din anii ’80, cu ajutorul sateliților, iar concluziile acestor monitorizări sunt prinse în studii de specialitate.

Fenomenele extreme, specifice până în urmă cu câțiva ani zonelor tropicale, s-au extins la nivel global. Trecerea de la căldurile extreme la furtunile devastatoare cu ploi abundente a devenit ceva normal. În fiecare anotimp cald, ne confruntăm cu caniculă, dar și cu uragane ce provoacă pagube uriașe.

Meteorologii studiază acest tip de fenomene încă din anii ’80, cu ajutorul sateliților meteo, iar explicația lor are legătură cu încălzirea globală. Potrivit studiilor de specialitate apa oceanelor, fie că este vorba despre Atlantic, Pacific sau Indian se încălzește brusc, fapt ce crează premiesele unor dezastre meteo.

Conform analizelor bazate pe observații, începând cu luna martie a acestui an, numărul anomaliilor termice a crescut foarte mult. Astfel, cu cât crește temperatura oceanelor, apa acestora se evaporă într-o cantitate mai mare, fapt ce va duce la producerea unor furtuni violente.

Astfel, conform datelor acumulate, s-a constatat că în luna iunie a acestui an suprafața oceanului s-a încălzit cu 0,5 grade Celsius peste temperatura maximă înregistrată în anii precedenți. O astfel de temperatură era atinsă, de regulă, la sfârșitul lunii august, conform informațiilor furnizate de meteorologi, citate de publicația The Guardian.

El Nino aduce o încălzire fără precedent

În acest context, a apărut fenomenul El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global. Meteorologii din cadrul Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA) se așteaptă ca El Nino să se „intensifice treptat” în lunile următoare.

Acesta este caracterizat prin temperaturi de suprafaţă peste normal, în Oceanul Pacific ecuatorial. Consecințele sale se răsfrâng asupra întregii planete, însă.

„Ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, a declarat, potrivit unui comunicat, Michelle L'Heureux, climatolog pentru NOAA.

În luna mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că următorii ani, până în 2027, vor fi înregistrate cele mai mari temperaturi din istoria planetei. Este efectul combinat al fenomenului El Nino şi al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.

Fenomenele extreme au apărut și în România

Furtunile extrem de puternice și căldura sufocantă și-au făcut apariția, de câțiva ani, și în România. Meteorologii susțin că și țara noastră este vizată de curenții de aer cald care se formează în Oceanul Atlantic și este influențată de schimbările de vreme.

„Ciclonii care se formează deasupra Atlanticului de nord ajung să influenţeze inclusiv teritoriul României. Dacă avem o temperatură crescută a oceanului, evident că încarcatura acestor cicloni cu umezeală şi acei vapori care ajung deasupra României se precipită în ploi mult mai abundente” a explicat meteorologul Roxana Bojaru, conform Antena 1.

Ne puteți urmări și pe Google News