Meteorologii ANM au emis noi avertizări de vreme rea. Începând de vineri după-amiază, intră în vigoare un cod portocaliu și unul galben de instabilitate atmosferică. În mai bine de jumătate de țară sunt așteptate ploi torențiale și vijelii.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de vreme vrea. Vineri, 7 iulie, ora 12:00 intră în vigoare un cod galben de vreme instabilă, care va rămâne valabil până sâmbătă, 8 iulie, ora 10.00.
Avertizarea este valabilă pentru Iași, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași, Constanța, București, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Caraș-Severin, Hunedoara, Vâlcea, Gorj, Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș și Harghita.
În Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a zonei montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55...65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 40 l/mp, conform ANM.
Meteorologii ANM lansează avertizări și de caniculă. Vineri, disconfortul termic se va menține pe alocuri ridicat în Muntenia și Oltenia, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Cod portocaliu de ploi torențiale și furtuni
Meteorologii ANM au emis și un cod portocaliu de vreme instabilă, valabil de vineri, ora 14.00, până sâmbătă, la ora 6.00. Județele vizate de avertizare sunt Sibiu, Brașov, Prahova, Buzău, Covasna, Ialomița și Călărași.
În sudul și sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp, precizează meteorologii.
Ploile au făcut prăpăd în România
În noaptea de joi spre vineri a fost în vigoare un cod roșu de inundații pentru râurile din bazinul hidrografic Nera, în județul Caraș-Severin, a transmis Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Din cauza precipitațiilor din ultimele zile, dar și a celor anunțate în orele următoare, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din mai multe bazine hidrografice.
Ploile torențiale și furtunile de joi au creat probleme în mai multe localități din țară. O porțiune din Transfăgărășan a fost blocată de pietrele căzute de pe versanți, iar sute de turiști nu și-au mai putut continua drumul. În Pitește mai multe străzi au fost inundate, iar traficul a fost dat peste cap. Probleme au fost și la Cluj, dar și în zona Moldovei.