Exotica Tunisie, între lux şi sărăcie

Exotica Tunisie, între lux şi sărăcie

Ţara din nordul Africii este un amestec de inovaţie şi tradiţie, între strălucirea hotelurilor occidentale, tocmai bune de luat ochii vizitatorilor, şi sărăcia lucie a băştinaşilor

<!--şif !msoţ>

st1î:*Şbehavior:url(#ieooui) Ţ <!şendifţ-->Între hoteluri de cinci stele şi  mizerie, între beduini bogaţi şi copii săraci care stau şi cerşesc cu mânuţa întinsă vreun dinar căzut din buzunarele occidentalilor, între plantaţii de palmieri, deşert, oaze şi dune, în sud, şi mare, la nord, cu o pe o plajă de mai mult de 1000 de km de coastă, Tunisia este locul de întâlnire al Orientului cu civilizaţia mediteraneană.

CUM AJUNGI, CAZARE, OBIECTIVE

O ţară năucitoare, a culorilor si  a contrastelor, a parfumurilor si aromelor exotice, mereu surprinzătoare, cu un soare care te mângâie tot timpul anului. Aşezată în nordul continentului african, înconjurată de Algeria, Libia şi Marea Mediterană, Tunisia te îmbie cu ruinele civilizaţiilor antice, cu tărâmul mitic al Cartaginei şi al Jerbei, insula lui Ulise, cu mozaicurile unice în lume de la Muzeul Bardo, cu un oraş cochet, vopsit complet în alb şi albastru -  Sidi Bou-Said, cu staţiunile luxoase,  ascunse de livezi de portocali,  cu plaje şi nisipuri fine, cu cea mai albastră apă a mării, cu croaziere pe vase  „de piraţi ai comerţului”, moştenite de la Barbarossa.

Oaze de confort

În sud, Sahara te tentează cu safari, cu palmieri sau cu cămile, cu oaze, aşezări berbere, munţi arizi sau cu dune gigant – toate învăluite în nisip, aventură şi magie. Partea bună a lucrurilor este că, datorită hotelurilor luxoase, cu piscine şi grădini exotice, nu eşti nevoit să renunţi la confort chiar în plin deşert.

AMFITEATRU. In 230 d. Ch., a fost construit în El Jem un Colosseum după modelul celui la Roma

Distanţa cu avionul dintre Bucureşti şi Tunis este de trei ore. Dacă companiile low cost de transport tunisian, nu ţi-ar pierde bagajele la întoarcere, ai rămâne doar cu imaginile extravagante, dar paradoxul Tunisiei este că te face să simţi şi un gust amar  dincolo de „cocktailurile” imagistice exotice şi hotelurile luxoase, de cinci stele pregătite pentru turişti.

Femeile moderne nu mai poartă văl

Majoritatea tunisienilor de astăzi sunt musulmani, dar nu fundamentalişti.  Acum limbile oficiale sunt araba şi franceza, iar moneda natională este dinarul tunisian (DT). Primul preşedinte Habib Bourguiba a demarat decolonizarea teritoriului şi o „tunisificare” a valorilor şi a mentalităţilor: femeile n-au mai fost obligate să poarte straiele musulmane.

Timp de 3000 de ani, Tunisia  a fost martoră a trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice.  În urma decăderii Imperiului Roman s-a impus islamismul, din 1574 Tunisia a devenit provincie a Imperiului Otoman, iar, din 1881 până în 1956, când şi-a proclamat independenţa, s-a aflat sub protectorat francez.

Cea mai ieftină piele 

Piaţa (suk- în limba arabă) este pentru orice oraş tunisian echivalentul bazarului. Aici se găsesc de toate începând cu prăjituri, mirodenii, henna (plantă folosită mai ales la vopsitul părului), scoici, covoare, bijuterii, haine şi terminând cu cele mai ieftine produse de piele.

Este o aglomeraţie de nedescris, iar în acest „bazar bizar”, cum l-ar numi Radu Paraschivescu, turiştii înnebuniţi să cumpere produse de piele de toate culorile, genţi de voiaje, pantofi şi haine la grămadă, trebuie să fie atenţi însă la portofelele cu bani. Totul se negociază, românii sunt deja turişti cunoscuţi,  şi vei avea surpriza să fii întrebat de Hagi, de Nadia Comăneci sau de Andreea Marin.

Beduini cu case în piatră

Cei mai mulţi dintre beduini au rămas teribil de saraci. Te impresionează prin simplitatea lor, dar şi prin zâmbetul larg, care sfărâmă mitul „musulmanilor feroce şi extremişti”. Unii beduini sunt adevăraţi trogloditi, cu casele săpate în stâncă.

FILMĂRI. In acest decor, în deşert, s-au filmat numeroase episoade din „Războiul stelelor”

Ei folosesc râsniţă de piatră cu care fac „grâul” lor cel de toate zilele, preparând mâncarea lor tradiţională cus-cus (crupe de grâu, de orz sau de hrişcă, în formă de bobiţe). Beduinii te întâmpină cu zâmbet, pâine, ceai şi mai ales cu suflet deschis. Şi vezi ceasuri oprite pe pereţii de piatră ai colibelor lor. În Tunisia, la troglodiţi, timpul parcă s-a oprit în loc. Iar tu faci un prim popas, în lumea lor stranie, şi te întorci spre tine însuţi o dată cu beduinii şi cu tradiţiile lor.

Acrobaţii cu jeepul printre dune

Dacă te plimbi cu cămila prin Sahara, vei fi surprins atunci când conducătorul beduin al grupului, care se plimbă desculţ, prin nisipul fierbinte, scoate senin un telefon mobil de ultimă generaţie din hainele jigărite. Pentru 35-50 de dinari, poţi să ai parte de o petrecere tradiţională exotică, cu dansuri şi sărituri pe cămile, pe ritmuri năucitoare de dabuki, tobele lor tradiţionale. Te vei costuma, pentru câţiva dinari, în haine de beduin şi vei intra în pielea băstinaşilor.

~ "PELERINAJ".  Locul în care au fost turnate secvenţe din „Pacientul englez”, în zona Chebika Când vei fi acoperită cu vălul lor, dacă ai neşansa să fii blondă, mai în glumă sau mai în serios, vei fi negociată şi vei afla exact câte cămile valorezi, plus sau minus două cămile, în funcţie de naturaleţea culorii tale de păr.

Poţi vedea platourile şi locurile mirifice, selenare, unde s-au filmat „Războiul Stelelor” sau „Pacientul englez” în zona Chebika. Dacă vrei senzaţii tari şi adrenalină maximă, poţi să faci safari, să te plimbi cu jeepul printre dune.  Nisipul şi atmosfera din povestirile lui Hemingway te vor învălui sau dimpotrivă, la căderea abruptă şi periculoasă de pe o dună, vei medita la ce înseamnă „deşertul pentru totdeauna” din carţile lui Octavian Paler. RECOMANDĂRI

Românii nu au nevoie de viză turistică.

Introducerea sau scoaterea din tara a dinarului tunisian este strict interzisă. Sănătate: vaccinarea nu este necesară. Femeile gravide peste 6 luni, au nevoie de documente medicale în original.

Apa de la robinet nu este potabilă!

Programul magazinelor: luni - vineri între orele 8-12 şi 16-20. Duminică majoritatea magazinelor sunt închise. Suk-urile şi medinele sunt deschise pâna seara târziu.

MIRIFIC. În plin deşert, există oaze de o frumuseţe deosebită, adevărate izvoare de răcoare

Îmbrăcaminte: se recomandă haine uşoare, din bumbac/in, pantofi comozi, pălărie de soare, ochelari de soare.

Bacşişul este considerat obligatoriu.

Încearcă specialităţile cu carne de vită, de miel sau peşte cu garnitură de cus-cus şi legume, bricul (perinuţe din foetaj cu carne) preparat din peşte ton, ouă, carne tocată şi legume. În bucătaria traditională predomină peştele şi fructele de mare.  Trebuie să guşti şi produsele de patiserie sunt foarte dulci, majoritatea preparate pe bază de miere, alune, curmale sau marţipan.

Cele mai apreciate băuturi locale sunt: diversele sortimente de vin, lichiorul de curmale, berea tunisiană.

Ne puteți urmări și pe Google News