Evenimentul Zilei > Politica > EXLUSIV Mafioții din Poliția Bistrița Năsăud. În dosarul CORUPȚILOR din IPJ Bistrița apare și numele deputatului IOAN OLTEAN
EXLUSIV Mafioții din Poliția Bistrița Năsăud. În dosarul CORUPȚILOR din IPJ Bistrița apare și numele deputatului IOAN OLTEAN

EXLUSIV Mafioții din Poliția Bistrița Năsăud. În dosarul CORUPȚILOR din IPJ Bistrița apare și numele deputatului IOAN OLTEAN

Evenimentul Zilei vă prezintă în exclusivitate, în mai multe episoade, cât de întinsă era caracatița corupției care a pus stăpânire pe Inspectoratul de Poliție al Județului Bistrița Năsăud. Vă vom prezenta numele tuturor polițiștilor care apar în dosar și ce abuzuri incredibile, pentru zilele noastre, au comis aceștia. Anchetatorii susțin că aproape zece la sută din polițiștii de la IPJ Bistrița Năsăud sunt implicați în fapte de corupție. Primul serial se referă la comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan, inspectorul șef al IPJ Bistrița Năsăud.

Cu ajutorul unor microfoane montate în biroul inspectorului șef, procurorii DNA Cluj au fost descoperit foarte multe fapte de corupție în care era implicat șeful IPJ Bistrița Năsăud. Între cei care au apelat la serviciile lui Mureșan a fost și deputatul Ioan Oltean.

Numele deputatului PNL, fost PDL, Ioan Oltean apare în dosarul polițiștilor corupți de la IPJ Bistrița Năsăud, inspectorul șef Ioan Ovidiu Mureșan, comisarul șef Robero Hasnaș, șeful Poliției Rutiere și inspectorul principal Leon Cloșcă, șeful Poliției Rutiere din Năsăud. Cei trei au fost arestați pentru 30 de zile, pentru fapte de corupție.

Procurorii DNA Cluj susțin că Ioan Oltean a apelat la comisarului șef Ioan Ovidiu Mureșan, șeful IPJ Bistrița pentru a afla cine este persoana care scrie comentarii calomniatoare la adresa lui, care sunt postate la diferite articole de presă publicate de presa din Bistrița.

Întâlnirea a avut loc în data de 8 august 2014, în biroul șefului IPJ Bistrița Năsăud. În prima fază, Oltean a depus o ”petiție” la Poliția Bistrița ”prin care solicitase identificarea persoanei care a postat pe internet un comentariu negativ la adresa deputatului, comentariu în care l-a numit învățător ratat”.

Deputatul a fost nemulțumit de răspunsul oficial pe care l-a primit, prin care era anunțat că numele persoanei care a postat comentariul respectiv nu poate fi fi comunicat decât printr-o dispoziție a instanței, Oltean a apelat la serviciile inspectorului șef al IPJ Bistrița. ”Cu toate acestea, Mureșan Ioan Ovidiu i-a comunicat verbal deputatului Oltean Ioan faptul că IP-ul calculatorului folosit pentru postarea comentariului aparține numitului N. Marius, angajat al SRI Bistrița Năsăud”, se arată într-un document oficial al DNA Cluj.

Ulterior, după ce a ”sifonat” informația confidențială, inspectorul șef Mureșan le-a spus unor polițiști că scurgerile de informații sunt nepermise în instituția pe care o conduce.

Intervenție pentru chirurgul Călin Mureșan

În aceeași zi de 8 august 2014, inspectorul șef Mureșan este contactat de omul de afaceri Dumitru Găvan, și este rugat să intervină pentru mușamalizarea unui dosar penal deschis pe numele chirurgului Călin Mureșan, suspectat că a obținut, în condiții suspecte, o fișă de liberă practică medicală, în condițiile în care acesta nu se afla în România.

Dosarul medicului era anchetat de comisarul șef Aurel Pop de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Bisitrița Năsăud. Inspectorul șef Mureșan l-a chemat în biroul său pe comisarul șef Aurel Pop și l-a făcut să ”înțeleagă” că dosarul trebuie închis. ”… cu Sever, eu am stat seara și-am băut pe terasă. Eu personal, Deci, eu personal m-am întâlnit seara pe terasă la Găvan … bă, tu auzi ce-ți spun? Ce-mi spui tu e una, ce-ți spun eu e ceea ce este…”. La final, comisarul șef Aurel Pop spune, spășit, ”am înțeles”, la care inspectorul șef Mureșan a replicat: ”No, vreau să știu momentul în care se clasează lucrarea, s-o văd la mine”.

A falsificat actele mașinii pentru a nu plăti timbru de mediu

Inspectorul șef al IPJ Bistrița este acuzat că și-a falsificat actele de înmatriculare a unui autoturism cumpărat din Italia, cu suma de 5.500 de euro, pentru a nu plăti timbrul de mediu în valoare de 4.200 de euro.

Soluția găsită de comisarul șef Roberto Hasnaș, șeful Serviciului Rutier, arestat în același dosar, și Viorel Sîngeorzan, persoana care a cumpărat autoturismul din Italia, a fost aceea a ”reomologării” mașinii din clasa M, destinată transportului de persoane, în categoria N, destinată transportului de marfă. Pentru prima categorie, timbrul de mediu era în valoare de 4.200 de euro în timp ce pentru a doua categorie, de doar 200 de euro.

În cele din urmă, mașina a fost înmatriculată în circulație după ce au fost falsificate mai multe documente oficiale.

Mită în lemn și partide de vânătoare

Pentru un camion cu lemne, inspectorul șef Mureșan era în stare să ofere orice informație îi era cerută sau să intervină pentru mușamalizarea unui dosar penal sau și mai grav, să ”mute” accidente rutiere în alte locații pentru care vinovații să nu fie trași la răspundere penală.

În luna august, omul de afaceri Gheorghe Buga i-a cerut lui Mureșan să îi comunice proprietarul unui auturism ”suspect”. ”Mureșan Ioan Ovidiu îi solicită subordonatului Tănase să acceseze baza de date, stabilind că proprietarul mașinii este o socioetate comercială din Târgu Mureș. Inspectorul șef l-a contactat pe Buga Ghoeghe, comunicndu-i acestuia datele de idenficiare ale proprtietarului autovehiculului”, se mai arată în documentul DNA.

Același Gheorghe Buga a fost implicat într-un accident de circulație, în urma căruia soția lui a decedat. Procurorii DNA susțin că Buga a intervenit la amicul său Ioan Ovidiu Mureșan, în legătură cu dosarul penal deschis de polițiști. În acest dosar, expertul tehnic Dan Jiga a ajuns la concluzia că dacă soția lui Buga purta centură de siguranță aceasta nu ar fi decedat. Șeful polițiștilor bistrițeni l-a trimis pe șeful de la circulație la expertul Jiga, pentru a-l determina ”să accepte întocmirea unui supliment de expertiză din care să reiasă culpa exlusivă a numitului R.M. și să se stabilească culpa exclusivă a acestuia în producerea evenimentului rutier”, susțin anchetatorii DNA.

Procurorii mai susțin că în data de 6 august 2014, șeful IPJ Bistrița Năsăud l-a sunat pe omul de afaceri Gheorghe Buga și i-a spus că ar fi vorbit cu expertul Dan Jiga, care a fost de acord să realizeze suplimentul de expertiză solicitat.

Șeful IPJ îi ”executa” pe sublaternii incomozi

Procurorii DNA Cluj mai susțin că în acest an, IPJ Bistrița Năsăud a fost obligat să achite suma de 11.180 lei drept despăgubiri pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești.

Inspectorul șef Mureșan a dispus efectuarea unui control intern pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate pentru acest prejudiciu. Ancheta a fost condusă de comisarul Adrian Crăciunescu și a fost efectuată de trei ori și asta pentru că, de fiecare dată, inspectorul șef Mureșan restituia procesul verbal de control cu ordinul de refacere a acestuia.

Procurorii DNA susțin că inspectorul șef Mureșan i-a solicitat comisarului Crăciunescu să îl scoată vinovat pentru producerea acestui prejudiciu pe comisarul șef Vasile Andreieș, fapt cu care polițistul nu a fost de acord. ”Comisarul șef Vasile Andreieș nu se afla în grațiile conducerii inspectoratului, întrucât nu dorea să răspundă la solicitările de protejare a unor persoane apropiate inspectorului șef”, susțin procurorii DNA.

”Îl sun pe ministru”

În data de 3 octombrie 2014, primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea îl sună pe inspectorul șef Mureșan și îi solicită să intervină într-un dosar penal în care un cetățean din Năsăud a reclamat mai multe ilegalități comise de angajați Primăriei Năsăud.

Ca să arate ca este servil intereselor primarului, inspectorul șef Mureșan l-a chemat la el pe inspectorul principal Paul Bugnar care avea dosarul cu reclamația cetățeanului din Năsăud. ”Fii foarte atent, se folosesc alții de tine. Tu ești băgat la înaintare și ai să pici, fii foarte atent. Deci, vezi lucrurile la adevărata dimensiune, bine? Tu ești băiat deștept. Eu am avut o discuție cu primarul și-o zis : domnu Mureșan, n-am făcut nimic …”. După aceasta, șeful IPJ îi spune inspectorului Bugnar că îl va susține în carieră și îl va ajuta să ajungă șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor. ”Mai nou polițiștii nu se uită numai la problemă, se uită și la context … ”, i-a mai spus Mureșan subalternului său.

În schimbul intervenției, inspectorul șef l-a rugat pe primarul din Năsăud să intervină pe canale politice pentru schimbarea adjunctului IPJ Bistrița, comisarul Ciprian Buta, cu un ofițer mult mai maleabil, respectiv inspectorul principal Leon Cloșcă. La această solicitare, primarul Mircea Romocea a dat spus: ”o să discut și eu. O să-l sun pe ministru”. În fața acestei replici, comisarul șef a replicat: ”Dvs și președintele orice, absolut orice, dacă pot. Fără niciul fel de reținere … și nu contează că-i zi, că-i noapte. Fără niciun fel de problemă, eu ce stă în puterea mea, eu …”.

Procurorii mai susțin că polițistul Mureșan a sesizat disponibilitatea primarului din Năsăud și a plusat ca la poker. ”Inspectorul principal încearcă să îl capaciteze pe acesta pentru a acționa, prin folosirea influenței politice, împotriva ofițerilor Linul Marius – subsecretar de stat în Ministerul de INterne și Bodescu Ioan Sidor – șeful SIPI Bistrița Năsăud. Îi subsecretar de stat. Din punctul meu de vedere, eu nu mă apăr, dar … E un dar … cum scrie despre Mureșan Ovidiu, scrie și despre prim procuror, cum scrie despre primarul din Năsăud scrie și despre președintele Consiliului Județean. Și eu am văzut asta fizic, scriptic, că mă sună de la București, trebuie să dai explicații … ”.