Există o gaură monstruoasă în univers. O explozie violentă a rupt o cavitate uriașă în spațiu. FOTO

Există o gaură monstruoasă în univers. O explozie violentă a rupt o cavitate uriașă în spațiu. FOTO

Pare incredibil dar astronomii au descoperit o cavitate uriașă, goală, care urcă în spațiu. Potrivit analizei echipei lui Shmuel Bialy, golul aproape sferic este probabil rezultatul unei explozii puternice, care trimite o undă de șoc în toate direcțiile în spațiul interstelar.

Există o gaură monstruoasă în Univers. Cu mult timp în urmă, o stea a explodat cu o forță extremă și a șters tot ce-i sta în cale. A măturat chiar și particule minuscule de praf spațial - dar într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, acel praf spațial s-a strâns, s-a prăbușit și, în cele din urmă, a dat naștere unei grămezi de stele bebeluș.

„Acest lucru a fost sugerat în teorie și observat și în simulări, dar acum credem că îl vedem pentru prima dată”, a spus autorul principal Shmuel Bialy, astrofizician la Institutul pentru Teorie și Calcul la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics.

Există un gol sferic imens care se ascunde în spațiul cosmic

Pentru a fi clar, această cavitate complet goală este absolut imensă. Un an lumină este de aproximativ 9 trilioane de kilometri (6 trilioane de mile), ceea ce înseamnă că golul s-ar putea încadra în 150.000 de versiuni ale sistemului nostru solar.

O vedere mărită a cavității (stânga) arată norii moleculari Perseus și Taurus în albastru și, respectiv, roșu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

milky-way-zoom-in.png

Cavități misterioase, aparent abrupte ca aceasta, sunt uneori detectate în cosmos. Sunt doar găuri bruște de spațiu gol. Chiar și atunci când astronomii le localizează, poate fi destul de dificil să înțelegem ce se întâmplă.

„Există o mulțime de confuzii. Nu știi distanța, așa că uneori vedem structuri diferite” a spus Bialy. Echipa sa a rezolvat problema prin valorificarea unei noi puteri: realitatea augmentată.  Au recreat o mini-versiune a cavității gigantice suportate de spațiu, precum și lucrurile care o înconjoară. Apoi s-au jucat cu modelul lor în timp real pentru a debloca secretele golului evaziv.

 „Este aproape ca în filme unde ai o hologramă”, a spus Bialy

În timp ce supraveghea sculptura digitală cu scopul de a o cerceta, echipa a văzut o „coajă” neobișnuită de material în jurul unei zone simetrice, abandonate: cavitatea uriașă.  Au ajuns la concluzia că o explozie de stele veche de aproape 10 milioane de ani a împins particulele din vecinătate, formând astfel o capsulă de praf spațial care înconjoară o regiune nelocuită a spațiului. 

pe coajă tau

Asta înseamnă că exploziile stelelor ar putea declanșa o reacție în lanț care, în cele din urmă, duce la crearea propriilor lor descendenți. Nu aș spune că acesta este singurul mod de a forma nori care formează stele, dar acesta este un mod viabil, a spus Bialy.

Dincolo de descoperirile remarcabile despre modul în care ar putea fi produse stelele și norii de stele, Bialy subliniază că utilizarea de noi perspective și metodologii în astrofizică ar putea deschide calea pentru viitorul subiectului.

„Obișnuiam să fac doar știința, şi deodată, lucrez cu realitatea augmentată”, a spus Bialy, potrivit cnet.