Evenimentul Zilei > Social > Există materia întunecată? Un nou studiu dă de pământ cu tot ce știam
Există materia întunecată? Un nou studiu dă de pământ cu tot ce știam

Există materia întunecată? Un nou studiu dă de pământ cu tot ce știam

Studiu Materie întunecată. Teoria predominantă în rândul oamenilor de știință este că aproximativ trei sferturi din toate lucrurile din Univers sunt formate din „materia întunecată”, o forţă misterioasă.
Studiu Materie întunecată. De zeci de ani, astronomii şi fizicienii au spus că Universul este umplut cu un material numit „materia întunecată”. Materia întunecată a primit acest nume pentru că nu interacţionează în vreun fel cu materia obişnuită. Ea nu emite și nici nu absoarbe lumină sau alte radiații. Nu se poate vedea sau detecta cu ajutorul telescoapelor. Știm doar că există deoarece putem vedea efectele sale gravitaționale.

Numai că, un nou studiu, arată că materia întunecată nu există

În ciuda omniprezenței sale, oamenii de știință nu au găsit încă dovezi directe pentru existența sa. În schimb, ei susțin că înțelegerea noastră științifică limitată cu privire la gravitație ar putea fi incapabilă să explice comportamentul gravitațional ciudat al galaxiilor. Cu alte cuvinte, nu este materia întunecată cea care provoacă acest comportament. Pur și simplu nu înțelegem pe deplin legile naturale care guvernează materia.

Mai mult, echipa susține că o idee stabilită la începutul anilor 1980, numită teoria dinamicii newtoniene modificate (MOND), ar putea explica existența unui comportament gravitațional ciudat al stelelor.

Studiu Materie întunecată. Pe scurt, teoria înlocuiește dinamica newtoniană și relativitatea generală așa cum este postulată de Albert Einstein. Aceasta susține că forța gravitațională a unei stele ar trebui calculată într-un mod complet diferit.

„Ceea ce spunem cu adevărat este că există dovezi clare ale unei discrepanțe”, a declarat pentru NBC co-autorul Stacy McGaugh. McGaugh este șeful departamentului de astronomie de la Case Western Reserve University din Cleveland.

O serie de teorii au fost prezentate în încercarea de a explica ce ar putea fi materia întunecată, de la găurile negre primordiale la particule masive, slab interacționante, cunoscute sub numele de WIMPS.

McGaugh susține că teoria MOND a prezis o serie de observații astronomice de când a fost discutată pentru prima dată în anii 1980. MOND este singura teorie care a funcționat în acest fel, a declarat McGaugh pentru NBC. „Este singura teorie care a făcut ca toate predicțiile să devină realitate”,  relatează nbcnews.

Până în prezent nu s-a reuşit capturarea vreunei particule de materie întunecată pentru a fi studiată în laborator

Pentru a înţelege ce este materia întunecată, se speră că acceleratorul de particule Large Hadron Collider va putea genera particule identice. Particule având caracteristici similare cu cele ce formează materia întunecată. Numai aşa va ajuta la eliminarea mistrerul care se învârte de atâţia ani cu privire la materia întunecată şi dacă există cu adevărat.

Noua cercetare ridică „o problemă foarte interesantă”, a spus Matthias Bartelmann , profesor de astrofizică teoretică la Universitatea Heidelberg din Germania, care nu a fost implicat în studiu.

„Poate materia întunecată să fie explicată printr-o altă lege a gravitației? Ar fi foarte important atât pentru cosmologie, cât și pentru fizica particulelor, dacă s-ar putea”, a concluzionat expertul.