Universul devine fierbinte, fierbinte, fierbinte! Este incredibil ce au descoperit cercetătorii

Universul devine fierbinte, fierbinte, fierbinte! Este incredibil ce au descoperit cercetătorii

Studiul publicat în Astrophysical Journal arată că Universul devine din ce în ce mai fierbinte. Cercetătorii asigură că nu are nicio legătură cu încălzirea globală.

S-a constatat că temperatura medie a gazelor din univers a crescut de peste 10 ori în această perioadă și a ajuns astăzi la aproximativ 2 milioane de grade Kelvin.

„Noua noastră măsurătoare confirmă în mod direct activitatea fundamentală a lui Jim Peebles, laureatul Nobel pentru fizică din 2019, care a dezvoltat teoria formării structurii la scară largă a universului”, a spus Yi-Kuan Chiang, autor director de studiu și cercetător la Centrul de Cosmologie și Fizică a Astroparticulelor de la Universitatea de Stat din Ohio.

Structura pe scară largă a universului se referă la configurațiile generale ale galaxiilor și grupurilor de galaxii pe scări care se extind dincolo de galaxiile individuale. Acestea se formează prin prăbușirea gravitațională a materiei întunecate și a gazului.

„Pe măsură ce universul evoluează, gravitația atrage materia întunecată și gazul în spațiu pentru a forma galaxii și grupuri de galaxii”, a spus Chiang.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atracţia este atât de violentă, încât tot mai mult gaz este stocat și încălzit”

Rezultatele, a spus Chiang, au arătat oamenilor de știință cum să temporizeze progresul formării structurilor cosmice prin „verificarea temperaturii” universului.

Cercetătorii au folosit o nouă metodă care le-a permis să estimeze temperatura gazelor cele mai îndepărtate de Pământ - ceea ce înseamnă mai departe în timp - și să le compare cu gazele mai apropiate de Pământ.

Cercetătorii au confirmat că universul se încălzește din cauza prăbușirii gravitaționale a structurii cosmice și că această încălzire va continua

Pentru a înțelege cum s-a schimbat la temperatura universului de-a lungul timpului, cercetătorii au folosit date despre lumina din spațiu colectate de două misiuni, Planck și Sloan Digital Sky Survey. Planck este misiunea Agenției Spațiale Europene care operează cu o implicare puternică a NASA; Sloan colectează imagini detaliate și spectre de lumină ale universului.

Aceștia au combinat datele din cele două misiuni și au evaluat distanțele gazelor fierbinți apropiate și îndepărtate prin măsurarea schimbării la roșu, o noțiune pe care astrofizicienii o folosesc pentru a estima vârsta cosmică la care sunt observate obiecte îndepărtate.(„Redshift” își ia numele din modul în care lungimile de undă ale luminii se prelungesc. Cu cât un obiect este mai departe în univers, cu atât este mai lungă lungimea de undă a luminii).

Conceptul de Redshift funcționează deoarece lumina pe care o vedem de la obiecte mai îndepărtate de Pământ este mai veche decât lumina pe care o vedem de la obiecte mai apropiate de Pământ. Acest fapt le-a permis cercetătorilor să măsoare temperatura medie a gazelor din universul timpuriu - gazele care înconjoară obiectele mai îndepărtate - și să o compare cu temperatura medie a gazelor mai apropiate de Pământ - gazele curente.

Cercetătorii au descoperit că gazele din univers ajung astăzi la temperaturi de aproximativ 2 milioane de grade Kelvin, în jurul obiectelor cele mai apropiate de Pământ.

Aceasta este de aproximativ zece ori temperatura gazelor din jurul obiectelor mai îndepărtate și mai vechi. Universul, potrivit lui Chiang, se încălzește din cauza procesului natural de formare a galaxiilor și structurilor. Nu are legătură cu încălzirea globală. „Aceste fenomene apar la scări foarte diferite”, a spus el. „Nu sunt deloc înrudite”, informează phys.org.