Există cal verde și sârb cuminte. Redactorii Times New Roman vin să facă satiră în Timișoara

Există cal verde și sârb cuminte. Redactorii Times New Roman vin să facă satiră în Timișoara

Cei mai tari satiriști din Serbia, alături de redactorii Times New Roman ajung în acest sfârșit de săptămână la Timișoara, unde are loc a treia ediție a ”Pălăriei bănățene” un festival de satiră bilingv, sârbo-român.

Inițial, dorinţa organizatorilor a fost să popularizeze aforismul sârbesc în România şi să construiască o nouă punte de legătură între umoriştii din cele două țări.

La prima ediţie a festivalului au fost prezenţi autori şi caricaturişti din Belgrad (Serbia), Zvornik, Bijeljina, Konjic (Bosnia), Timişoara şi Petroşani. Succesul înregistrat a dus inevitabil la „lărgirea” manifestaţiei, care de anul trecut s-a mutat la berăria „Bierhaus”, în Piaţa Unirii. Tot anul trecut, a început o colaborare fructuoasă cu redactorii celui mai popular portal satiric din România, Times New Roman, care vor participa şi la evenimentul de sămbâtă. Alături de ei vor fi prezenţi şi membri celui mai mare cerc aforistic din Serbia, BAK Belgrad, în frunte cu Aleksandar Cotric.

”Bineînţeles, nu vor lipsi nici autorii locali, apreciaţi de pretenţiosul public timişorean. „Pălăria bănăţeană”, aflată în continuă expansiune, îşi propune să dezmorţească frunţile tot mai încruntate ale oamenilor şi să le prezinte partea însorită a vieţii. Satira este un privilegiu, iar râsul o necesitate. Sigla festivalului este un cal verde, asociat adesea în folclorul românesc cu deșteptăciunea sau cumințenia sârbilor. Vrem să demonstrăm că suntem niște oameni deschiși, pozitivi, cu simțul umorului și al autoironiei, dispuși să exploreze noi și noi târămuri ale satirei, în buna tradiția a lui Caragiale și Branislav Nusic”, anunță Goran Mrakic, unul dintre organizatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul va începe sâmbătă, 23 mai, de la ora 20,00. Pe lângă redactorii Times New Roman, vor participa aforişti de la Belgrad, Paraćin, Surčin, Timişoara şi Variaş. Întreaga  manifestare va fi completată de o serie de caricaturi semnate de de Nikola Otaš şi Sergiu Vasile, iar actorul Goran Pantin va recita versuri în limbile română şi sârbă.