EXCLUSIV: Vicepreședintele Academiei Române Voicu Victor "se află în interdicția de a exercita o funcție sau o demnitate publică". Confirmarea oficială a Agenției Naționale de Integritate

EXCLUSIV: Vicepreședintele Academiei Române Voicu Victor "se află în interdicția de a exercita o funcție sau o demnitate publică". Confirmarea oficială a Agenției Naționale de Integritate

Disputa lansată public de cunoscutul opozant prin artă al regimului Ceaușescu, graficianul Eugen Mihăescu, membru de Onoare al Academiei Române, privind statutul de incompatibilitate în care se află actualul vicepreședinte al Academiei, Victor Voicu, ne-a determinat să solicităm poziția oficială a Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Generalul-academician: "La ce folosește libertatea?"

În timpul crizei actuale academicianul-general a emis o serie de ipoteze cu privire la originile coronavirusului, ceea ce a determinat ziarul Libertatea să-i facă o radiografie jurnalistică, în care sunt expuse și mai multe afaceri ilegale care i-au sporit considerabil venitul lui Victor Voicu. Reținem din publicația citată și următoarea afirmație a generalului-academician cu privire la libertățile fundamentale ale omului încălcate sau ignorate de Ordonanțele militare emise pe parcursul Stării de urgență:

“În astfel de condiții armata are rol hotărâtor, de aceea se dau astfel de ordonanțe, pentru a unifica și disciplina comportamentul. Sigur că, în acest fel, libertatea individuală este știrbită, dar la ce folosește această libertate acum? Să te contaminezi?", a spus generalul Voicu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sentință dură: incompatibilitate, conflict de interese penal și fals în declarații

 Redăm mai jos răspunsul oficial al Agenției Naționale de Integritate cu privire la Cazul Victor Voicu.

"Ca urmare a solicitărilor dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

Agenția Națională de Integritate a adus la cunoştința opiniei publice, prin comunicatul de presă emis la data de 13 decembrie 2013, existența conflictului de interese de natură administrativă privind pe VOICU VICTOR întrucât, în perioada exercitării funcției de director în cadrul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale, a semnat trei contracte de prestări servicii încheiate cu o societate comercială la care soția sa [JIQUIDI MARILENA] deținea calitatea de acționar și funcția de cenzor, având un interes personal de natură patrimonială ce a influențat îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi reveneau.

Raportul de evaluare privind constatarea conflictului de interese în materie administrativă a rămas definitiv şi irevocabil prin Decizia nr. 1039/2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La data rămânerii definitive a raportului de evaluare prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, VICTOR VOICU nu mai deținea funcția reținută în raportul de evaluare.

Perioada în care VOICU VICTOR se află în interdicția de a exercita o funcție sau o demnitate publică, conform dispozițiilor art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 este 12.03.2018 - 12.03.2021.

De asemenea, prin comunicatul de presă emis la data de 18 februarie 2014, Agenția Națională de Integritate a informat opinia publică cu privire la constatarea indiciilor privind săvârşirea de către VOICU VICTOR a infracțiunilor de conflict de interese penal şi fals în declarații prevăzute de Codul penal în vigoare la momentul evaluării, sens în care ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, București.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE"