EXCLUSIV. Un război nesfârșit: Imperialismul rus vs. naționalismul ucrainean. Adrian Cioroianu explică de ce ucrainenii nu vor renunța (VIDEO)

EXCLUSIV. Un război nesfârșit: Imperialismul rus vs. naționalismul ucrainean. Adrian Cioroianu explică de ce ucrainenii nu vor renunța (VIDEO) sursa: Facebook

Invitat în studioul EVZ Istoric, profesorul universitar Adrian Cioroianu a observat că dacă pretențiile Ucrainei ca stat de sine stătător prin laitmotivul Rusia Kieveană pot fi discutate, statutul de națiune care a luptat mereu pentru propria independență a fost o constantă în istoria sa.

Chestionat de jurnalistul Dan Andronic dacă într-adevăr putem considera că afirmația Rusiei că Ucraina ar fi o creație bolșevică este reală și dacă originea vechii Ucraine ca fiind legată de Rusia moscovită reprezintă o semi-mistificare istorică, specialistul a nuanțat lucrurile. În primul rând Ucraina a avut mai multe încercări de a se rupe de Rusia moscovită.

„Intenția de a forma un stat independent e o constantă a Ucrainei”

„Uniunea Sovietică a fost o altă pălărie pentru aceeași Mărie. Fostul imperiu țarist s-a schimbat. Ucraina a fost luată de Lenin în anii 20. Ucrainenii au avut 5 încercări de a forma un stat independent încă de pe vremea cazacilor. Intenția de a forma un stat independent e o constantă la ei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cioroianu: Ucraina are un patriotism exacerbat

În opinia invitatului, dat fiind că este un stat tânăr (și-a declarat independența în 1991, la destrămarea fostei URSS), Ucraina nu e prin nimic diferită de alte state tinere cu care împărtășește un lucru, consideră Adrian Cioroianu. „Istoric există o axiomă, orice stat tânăr la început e naționalist. E ca o fază de trecere. Să ne așteptăm ca discursul acesta al independenței naționaliștilor din Ucraina să aibă nuanțe de extremism, îndreptat pentru protejarea lor de umbra marelui vecin rus. E un patriotism exacerbat”.

Denazificarea Ucrainei, o invenție istorică

Rugat să comenteze motivul invocat de țarul de la Kremlin pentru invazia Ucrainei, respectiv demilitarizarea și mai ales „denazificarea” acestei țări, Adrian Cioroianu a amintit că există un sâmbure de adevăr datând din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, însă apoi e vorba de o supra-interpretare a lui Putin.

Sursa: Kirill Makarov | Dreamstime.com

„Bandele lui Stepan Bandera au sprijinit naziștii. Denazificarea Ucrainei e o invenție istorică. Istoria sovietică a vorbit de bandele de ucraineni naziști care s-au aliniat cu germanii. Dar nemții nu i-au tratat deloc bine. După război Stalin s-a răzbunat într-o manieră colosală (n.r. - pe ucraineni)”, a explicat istoricul. 

Pe de altă parte, ucrainenii mai au motiv de aversiune profundă față de ruși, și anume Holodomor, fenomenul de înfometare a populației ucrainene realizată de Stalin în anii 30, soldată cu moartea a milioane de oameni. „Ucrainenii au motive istorice, a fost Holodomor, Holocaustul evreilor”, a punctat Adrian Cioroianu.

„Am convingerea că foarte mulți ruși sunt de acord cu Putin”

De cealaltă parte, imperialismul rus a existat întotdeauna, actualul lider de la Kremlin continuând practic politica precedesorilor săi atât din lunga perioadă de glorie a Rusiei țariste, cât și din perioada comunistă.

Fostul ministru de Externe se declară sceptic în legătură cu afirmațiile Ucrainei că poporul rus nu aprobă de fapt războiul pornit de președintele lor. „Eu am convingerea că foarte mulți ruși sunt de acord cu Putin. Sunt și foarte mulți oameni care protestează, e meritoriu pentru ei. Memoria imperială o au foarte mulți ruși”, a punctat Adrian Cioroianu. 

Deși agresiunea Rusiei a atras oprobiul planetei, mulți ruși îl susțin pe Putin

„Acum vedem cum istoria se scrie sub ochii noștri. Putin conduce un imperiu, iar logica oricărui imperiu este de a-l extinde”, a conchis istoricul, confirmând cumva temerile că președintele rus ar avea ca țintă și alte țări în afara Ucrainei.

Emisiunea completă poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro