EXCLUSIV. Un meci etern: România-Ungaria! Ungurii ne tratează cu spatele. Ce poate face statul (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 29 mai 2022, 07:00
Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi este fără îndoială una dintre personalitățile cele mai instruite în materie de geopolitică și politică externă. În această calitate, invitat în studioul EVZ Play moderat de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea, fostul diplomat a comentat de ce pare interminabil conflictul mocnit dintre România și Ungaria.
Invitat în emisiunea difuzată pe canalul You Tube al Evz- Capital și pe pagina de Facebook evz.ro, fostul ministru de Externe a avertizat că în mod normal, din punctul său de vedere ca specialist, aderarea în NATO și UE a României și Ungariei ar fi trebuit să rezolve sau măcar să atenueze conflictul mocnit dintre cele două țări.
Conflict care în numai câteva săptămâni a semnalat numeroase episoade controversate: scandalul de la meciul de hochei dintre echipele naționale sau vizita neprotocolară a președintei Ungariei, Katalin Novak, cu gesturi considerate de mulți români o adevărată sfidare.
Dan Andronic: E o obsesie a pericolului maghiar
Ultimul episod discutabil a fost gestul suporterilor etnici maghiari la finala Cupei României, disputată pe stadionul Giulești, când s-au întors la propriu cu spatele în timp ce se intona imnul României. „Vine să completeze celălalt gest de la Campionatul mondial de hochei, când după meci s-a intonat imnul secuiesc. Cum vi se pare această obsesie cu pericolul maghiar, care văd că reapare?", l-a chestionat jurnalistul Dan Andronic pe fostul demnitar, amintind de asemenea rezultatele unui sondaj foarte recent.
Potrivit barometrului de opinie, 12% dintre români consideră investițiile maghiare în Transilvania o problemă critică, în vreme ce 50% le consideră o problemă importantă.
„E o retorică naționalistă? Parcă ne întoarcem la anii 90", a observat jurnalistul.
Baconschi: E o problemă a statului să reducă decalajele regionale
Teodor Baconschi consideră că educația poate juca un rol important în ameliorarea relațiilor dintre români și etnicii maghiari, însă și statul are un rol important pe zona instituțională și economică, acolo unde Ungaria se implică prin investiții masive în Ardeal. „Odată ce suntem în UE și NATO, reconcilierea s-a făcut. (...) E adevărat că Transilvania e mai dezvoltată economic, e o problemă a statului să reducă decalajele regionale. De ce antreprenorii români nu investesc agresiv în Ungaria?", a observat fostul diplomat.