Exclusiv. Suntem la coada Europei! De ce nu a prins vaccinarea la români? Sociolog: Campania de vaccinare ne-a transformat în Supermani

Exclusiv. Suntem la coada Europei! De ce nu a prins vaccinarea la români? Sociolog: Campania de vaccinare ne-a transformat în Supermani Sursa: EVZ

Conform unei analize matematice realizată de un cercetător român, la români și la bulgari regăsim cele mai slabe rezultate la testele PISA. Argumentul premierului că eșecul campaniei de vaccinare ar arvea legătură cu acest test este plauzibil. În orice caz, românii sunt codașii Europei la vaccinare, dar fruntași la numărul de decese Covid, lucru explicat și prin faptul că statul nu ne asigură alte tratamente foarte folosite în alte țări, care ar fi putut salva vieți.

Așa cum au arătat interviurile doctorului Lucian Duță acordate în podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu, care au atins audiențe-record, statul român nu le-a asigurat cetățenilor săi acces la medicamente ca Arbidol sau Izomizurab care au salvat vieți în țările unde au fost folosite chiar în absența vaccinării.

„Problema de sistem e că statul nu e în stare să aducă Arbidol. La Obor se vinde cu 100 lei. A început o vânătoare, s-au creat rețele care aduc medicamente din spațiul ex-sovietic. S-a ajuns să se liciteze se ajunge și la 5000 euro pentru 2 flacoane. Nu se intră f ușor în ac rețele, a explicat Turcescu.

Neîncredere endemică în sistemul medical

Însă un lucru e cert: românii sunt foarte reticenți la vaccinarea anti-Covid. O altă explicație, în afara rezultatelor la testele PISA, este subfinanțarea sistemelor de sănătate și învățământ, consideră jurnalistul Mirel Curea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Ionaș

Într-o intervenție live, sociologul Vladimir Ionaș a subliniat că sunt foarte multe motive care au contribuit la această situație. „În primul rând neîncrederea în sistemul medical și în medici. În România relația dintre pacient și medic e bazată doar pe nevoi. Oamenii se duc nu pentru a afla o opinie, ci pentru a primi un tratament, în foarte multe cazuri un anumit tratament. Mai importantă decât lipsa de încredere în politicieni e lipsa de încredere între cetățean și medic. În medicii de familie oamenii au chiar cea mai puțină încredere, toate sondajele de opinie arată asta".

Campania de vaccinare a certat românii

Expertul critică faptul că factorii de decizie au ignorat rezultatele sondajelor de opinie de la începutul pandemiei, care au dat indicii importante. „Niciunul, dar absolut niciunul dintre politicieni nu a ținut cont de datele pe care institutele de cercetare le arătau la începutul campaniei și anume exact procentul celor s-au vaccinat. Campania de vaccinare s-a axat pe a-i certa pe cei care refuză vaccinarea. Ministerul Sănătății ar fi avut date să facă o comparație cu procentul celor peste 65 de ani care se vaccinează anual antigripal. Modul de comunicare al campaniei arată că vaccinul te transformă într-un fel de Superman. A fost o greșeală. Eu aș fi spus: dacă o sută de oameni se vaccinează mor 5. Dacă o sută de oameni nu se vaccinează mor 50. Faceți parte din ce categorie vreți".

În opinia jurnalistului Dan Andronic, „nu banii sunt importanți pentru succesul campaniei de vaccinare (au fost bani suficienți), ci „eficiența campaniei. Am pierdut niște momente pe care nu le mai putem recupera".

Singura soluție: statul să aducă pe piață extrem de multe tratamente

Sociologul Vladimir Ionaș consideră că acum e foarte important să se încerce controlul pandemiei, iar statul să furnizeze medicamentele necesare. „În momentul de față singura soluție e să aducă pe piață extrem de multe tratamente pentru primele etape ale bolii". Specialistul este sceptic că un lockdown mai poate funcționa în București, căci „nimeni nu respectă nimic".

Totuși, frica ar putea fi o motivație pentru recuperarea terenului pierdut în lupta cu pandemia. „Frica modifică foarte mult opțiunile oamenilor. În momentul în care au văzut imaginile din Italia românii au fost cei mai ascultători. Ei conștientizează slăbiciunile sistemului medical din România", a spus Vladimir Ionaș. Acesta nu vede o legătură directă cu testele PISA. „Mai degrabă e legat de modul în care sistemul de educație a înțeles să educe generațiile. Nu au fost ajutați să înțeleagă care e importanța medicinei".

„Asistăm la o populație năucită, nu tâmpită. Românii sunt derutați", a conchis moderatorul Robert Turcescu.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro