Guvernul vrea să stabilească „program de lucru” pentru copiii care apar în reclame, la prezentările de modă sau care fac sport

Guvernul vrea să stabilească „program de lucru” pentru copiii care apar în reclame, la prezentările de modă sau care fac sport

Pe masa Guvernului se află un proiect de hotărâre care reglementează câte ore au voie să urce pe scenă copiii actori sau cei care fac modeling. În funcție de vârstă, specialiștii din Ministerul Municii propun un program în care se poate lucra cu cei care nu au peste 18 ani.

Denumit: Hotărâre privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling, documentul a ajuns pe masa miniștrilor, fiind în analiză interministerială în această perioadă.

Potrivit draftului de hotărâre care ar urma să fie discutată într-o ședință de Guvern viitoare, cei care vor angaja copii, prin tutorii lor, trebuie să respecte un anumit program de lucru. În funcţie de vârsta copilului:  de la ora 9- până la ora 17, pentru copiii cu vârsta sub 5 ani, între orele 8.00-20.00 pentru copiii cu vârsta între 5 şi 12 ani  și între orele 07.00-22.00 pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.

„Durata activităţii să nu depăşească două ore pe săptămână, repartizate în zile diferite, în cazul copiilor cu vârsta sub un an, 2 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani, 4 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani şi 6 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta peste 12 ani, fără a se lua în calcul pauzele scurte după fiecare activitate continuă în parte, dar nu mai mult de 12 ore pe săptămână pentru muncile efectuate pe durata perioadei şcolare, în afara orelor de şcoală”, se mai specifică în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Copiii care au sub un an, „muncesc” maxim 15 minute în continu

Activitatea continuă să fie prestată maxim 15 minute de către copiii cu vârsta sub 1 an, maxim 30 minute de către copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani şi maxim 45 minute de către copiii cu vârsta peste 5 ani, se mai precizează în propunerea legislativă. „Numărul de repetiţii de orice fel, precum şi orice etapă menită să asigure buna desfăşurare a activităţilor, indiferent de natura acestora (spectacol, repetiţie, antrenament, şedinţă foto, filmare, etc.) să nu depăşească una pe zi în cazul copiilor cu vârsta sub 1 an şi două pe zi în cazul copiilor cu vârsta de peste 1 an. Între cele două acţiuni care au loc în aceeaşi zi se acordă o pauză de cel puţin o oră şi jumătate. Pauzele scurte au durata între 10 şi 15 minute după fiecare activitate continuă”, mai scrioe în document.

Ale prevederi care ar putea deveni obligatorii:

-pauza mare are o durată de minim o jumătate de oră şi se acordă după fiecare oră de activitate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani, la fiecare 2 ore pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani şi la fiecare 3 ore pentru copiii cu vârsta peste 12 ani; -numărul maxim de zile pe săptămână în care copiii pot presta activităţi este de 4 zile consecutive, urmate de minim 48 de ore pauză; -activităţile care se organizează pe timpul vacanţelor şcolare, nu trebuie să afecteze respectarea dreptului copilului la timp de odihnă şi timp liber; -în cazul activităţilor care se desfăşoară pe o perioadă mai mare de 2 luni se va acorda copilului o pauză de 14 zile, după primele 60 de zile de activitate.

Vezi aici inițiativa legislativă a Guvernului.