Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Stat eșuat, președinte defazat, popor abandonat! Pandemia, noul Colectiv. „Suntem pe cont propriu”. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Stat eșuat, președinte defazat, popor abandonat! Pandemia, noul Colectiv. „Suntem pe cont propriu”. VIDEO

Valul 4 ne-a prins total nepregătiți, așa cum avertizau specialiștii încă din vară, odată ce autoritățile au dat nefastul semnal: Marea relaxare. Cu un președinte atent și îngrijorat, care a declamat retoric pe tema tragediei naționale a pandemiei fără să convingă pe mai nimeni, românii s-au trezit pe cont propriu. Piața neagră a buteliilor de oxigen a explodat, iar proasta organizare din sistemul medical a favorizat amplitudinea crizei. În podcastul EVZ Play de miercuri, Robert Turcescu și invitații săi au pus degetul pe o rană ajunsă în punctul critic.

„Avem un președinte defazat, are alt fus orar. Are carisma unei borduri. Îi ies doar accentele finale”, a comentat moderatorul emisiunii, care a adăugat căîn discursul său de marți seară, Klaus Iohannis a mimat emoția. „Nu a spus nimic, există și metalimbaj: totalitatea gesturilor, intonație. Nimic”.

Robert Turcescu a invocat momentul Colectiv ca prima asociere care îi vine în minte legat de cel mai negru bilanț de până acum al pandemiei, mai ales că decidenții „primesc informații în permanență”, deci nu pot pretinde că nu au știut de amploarea valului 4.

Românii cu nevoi medicale urgențe, victime colaterale

„Autoritățile sunt incapabile să înțeleagă. Nu au soluții. E o stare apăsătoare la nivel național”, a completat Turcescu. Însă pe lângă victimele directe, pandemia provoacă și victime indirecte, a sesizat jurnalistul: românii care nu au acces, din cauza aglomerației din spitale și a transformării multor spitale în spitale Covid, la tratamente medicale de urgență: transplanturi sau operații.

Medicul Lucian Burlea avertizează: Rețineți! La ce tensiune este acum în societate, în scurt timp vom ajunge la război civil
Sursa: Arhiva EVZ

Suntem doar pe cont propriu

Jurnalistul Octavian Hoandră a conturat un tablou general pesimist al crizei actuale: „Românii nu mai conduc demult. Agricultură nu mai avem voie să facem, judecătorii și procurorii nu au voie să fie trași la răspundere. Șefii noștri de la Bruxelles l-au trimis pe Cioloș, ei ne conduc. Suntem republică bananieră. Românii sunt pe cont propriu”. Clujeanul a acuzat din nou foștii miniștri USR care au avut portofoliul Sănătății pentru acest dezastru. Au refuzat banii de la UE. Un ministru stă cu mâinile în sân, nu face o licitație (n.r. – fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă). Acum se tratează oamenii cu ce apucă”.

E un cerc vicios. Bomboana de pe coliva pandemiei: o nouă variantă”

Jurnalistul Bogdan Comaroni a adus în discuție un alt aspect alarmant: eșecul campaniei de comunicare a vaccinării derulată de Guvern. Campania a avut un buget imens (sute de milioane de lei), însă rezultatul e mediocru; doar 30% din populație e vaccinată. „Vaccinarea e un eșec din cauza politicienilor. Românii nu au încredere în politicieni. Ei oricum îngropau sistemul medical, îngropau tot și fără pandemie. Aceste personaje hidoase apar tot timpul la televizor, apar pe listele Unifarm. Sunt convins că 80% din medici se luptă pentru viețile pacienților. Dar în spațiul public sunt și medici care se bucură, ciocli. Bomboana pe colivă e o nouă variantă Covid (…).

Guvernul a anunţat noile reguli de relaxare: te-ai vaccinat, ai scăpat de restricţii

Suntem într-un cerc vicios. Au distrus încrederea românilor în sistemul medical, proasta organizare blochează intrările ambulanțelor în spitale, nu sunt locuri”, a explicat invitatul. Acesta crede că mulți români mor acasă din cauza fricii de sistemul medical sau în caz că au alte boli, de teama de a nu se infecta în spitale de Covid.

Sunt unii plătiți să pregătească aceste dezastre. Dați-i afară dacă nu le faceți dosar penal. Statul a fost prins cu chiloții în vine”, a conchis Turcescu.

Versiunea integrală a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]