EXCLUSIV. Sfârșitul libertății de exprimare? Avocatul Poporului trage un semnal de alarmă despre platforma anunțată de Guvern: E un marș triumfalist (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 17 martie 2022, 08:12
Inițiativele de săptămâna trecută ale Guvernului au băgat spaima în mulți români. Invitata lui Robert Turcescu de miercuri, Renate Weber, Avocatul Poporului, a vorbit în arena Evz-Play despre cenzură, frică și liste negre.
Săptămâna trecută, o știre a inflamat spiritele în România în plin război la granițele țării. Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, a anunțat că pregăteșteo platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina.
„Guvernul are interes, de foarte multe ori, să mintă pentru că vrea să convingă de dreptatea lui. Jurnaliștii au demonstrat prin anchete că guvernanții ne mint", a spus Robert Turcescu în preambulul emisiunii sale.
Weber: Platforma e o formă de cenzură
Interpelată de moderator despre cât de abuzivă consideră această inițiativă, Renate Weber, Avocat al Poporului, a subliniat din start că o privește ca pe un atac direct la libertatea de exprimare, oricum foarte afectată în decursul celor doi ani de pandemie.
„Frumusețea democrației e că ai diferite surse de informare. Se încearcă o restrângere a libertății de exprimare dincolo de ceea ce e firesc. Cu platforma e vorba de instituirea unei forme de cenzură. Parlamentul a adoptat deja o lege cu care avem probleme. Foarte probabil vom sesiza CCR înainte de promulgarea legii. Parlamentul României a mers dincolo de criteriile pe care le menționează directiva UE. Apare această formulă cu apartenența politică. E o formulare mult prea vagă, ar însemna să avem un marș triumfalist. Trebuie să înțelegem temeiul legal al acestei inițiative", a punctat Weber.
Avocatul Poporului a amintit în context că Uniunea Europeană a alocat sume importante în ultimii ani pentru combaterea fenomenului de dezinformare, deci nu vede rostul acestei controversate inițiative a decidenților, DSU și CNA.
„A dispărut transparența în actul de legiferare"
Chestionată de moderator ce acțiuni va întreprinde concret instituția pe care o reprezintă în acest caz flagrant, avocata a precizat că cel mai probabil se va recurge la o soluție pe cale administrativă. Mai precis se are în vedere atacarea directivei pe cale juridică. Renate Weber avertizează că dacă inițiativa va fi aprobată se va crea un precedent periculos. „A dispărut transparența în actul de legiferare", a completat aceasta.
În aceeași intervenție, Renate Weber a avertizat că degradarea gândirii critice ca fenomen de masă nu e întâmplătoare. Avocata consideră că odată cu explozia Internetului și a rețelelor sociale, tot mulți oameni asociează tendința cu un confort personal crescut, care implică inclusiv „a-i lăsa pe alții să gândească în locul lor". Invitata consideră că Umberto Eco, care anticipase că toată lumea va prinde glas în online, devenind o platformă a idioților, a avut perfectă dreptate.
Podcastul în versiune completă poate fi vizionat aici: