Exclusiv. Secretul din spatele Grupului de Comunicare Strategică. Cine sunt oamenii care pot cenzura presa

Exclusiv. Secretul din spatele Grupului de Comunicare Strategică. Cine sunt oamenii care pot cenzura presa

Singurul organ abilitat să transmită informații publice în starea de urgență este Grupul de Comunicare Strategică. Evz.ro a aflat cine sunt, de fapt, membrii acestui grup care pot decide închiderea anumitor publicații și pot impune cenzura în presă

Concret, despre Grupul de Comunicare Strategică, MAI a transmis, la solicitarea evz.ro, că „a fost înființat prin Hotărârea nr. 2/24.02.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență în vederea gestionării mediatizării subiectelor legate de noul Coronavirus, având în componență experți în comunicare din următoarele instituții: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul de Telecomunicații Speciale. În funcție de situațiile apărute, componența poate fi suplimentată cu specialiști de la alte instituții”.

Cu referire la componența nominală a Grupului de Comunicare Strategică, MAI a precizat:

„Aceste informații sunt date cu caracter personal, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor, potrivit art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată,  precizăm că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale De Urgenţă,  miniştri şi conducători ai instituţiilor publice centrale sunt prevăzuți în Anexa 1 din Hotărârea nr. 94 din 12 februarie 2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa C.N.S.S.U.

Toate hotărârile emise de CNSSU pot fi consultate pe site-ul Guvernului, al MAI și al DSU, precum și pe site-ul www.stirioficiale.ro”.

Despre decizia de închidere a unor site-uri sau ștergerea unor informații din spațiul public, MAI explică...