Exclusiv. Se anunță colapsul. Incendiul de la „Matei Balș” lovește acum în sistemul de primiri urgențe

Exclusiv. Se anunță colapsul. Incendiul de la „Matei Balș” lovește acum în sistemul de primiri urgențe

Incendiul care, la sfârșitul lunii ianuarie, a mistuit un pavilion al Institutului Național de Boli Infecțioase (INBI) „Matei Balș”, din Capitală și care, până acum, a ucis 12 pacienți, ar putea să dea peste cap întreg sistemul de primiri urgențe al unității medicale.

Incendiul de la „Matei Balș” lovește acum în sistemul de primiri urgențe.

Primele semne ale unui posibil colaps au apărut în acest sfârșit de săptămână când medicii din gardă s-au confruntat cu un număr mare de cazuri urgente raportat la paturile libere pe care le mai au după sinistru.

Pentru a evita o situație dramatică, cu care s-au mai confruntat la începutul pandemiei de COVID-19 când garda a fost transformată în salon, medicii au cerut sprijinul coordonatorului SMURD din acea zi pentru a direcționa bolnavii către alte spitale. Însă, acesta ar putea fi doar un prim episod.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem cu 120 de paturi mai puțin după incendiu. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea”

”Noi (nr. Spitalul ”Matei Balș”) avem cu 120 de paturi mai puțin după incendiu. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea. Un pavilion întreg (n.r. pavilionul 5) este acum nefolosibil, este distrus. Și asta începe să se vadă. Și se va vedea în continuare.

Sistemul de primiri urgențe, de internări, începe să gâfâie precum la început de pandemie. La sfârșitul săptămânii trecute, medicul de gardă a fost copleșit de numărul de cazuri raportat la cel de paturi pe care le mai are spitalul.

Pentru că s-a revenit cumva la dorința ca doar infecționiștii să consulte pacienții infectați cu COVID-19, salvările au adus bolnavi doar la ”Matei Balș”. Pentru că celelalte spitale-suport refuză pacienți în weekend. Din diverse motive. Noi avem nevoie de ajutor, iar alte spitale sunt goale”, ne-au dezvăluit surse medicale.

Medicul de gardă a cerut ca ambulanțele să nu mai aducă pacienți

În încercarea de a nu se ajunge la situația supraaglomerării, medicul de gardă a găsit o soluție de moment de a ieși din criză. A cerut sprijinul coordonatorului SMURD căruia i-a cerut, cu argumente, să nu mai trimită pacienții preluați de ambulanțe la ”Matei Balș”. Nu mai existau locuri în secții pentru ca oamenii bolnavi să poată fi internați și tratați. Și asta s-a și întâmplat sâmbătă, dar după ora 22.00.

Oprirea fluxului de pacienți aduși cu ambulanțele și câteva externări planificate au ajutat puțin, au echilibrat balanța, și au făcut loc unor bolnavi a căror stare de sănătate necesita internarea.

Din informațiile obținute de Evemimentul zilei, unii pacienți au ajuns în chiar acea noapte în spitale care, la sfârșit de săptămână, obișnuiesc să refuze pacienți invocând diverse motive.

Incendiul de la „Matei Balș” lovește în sistemul de primiri urgențe. Începutul unei situații dramatice?

Însă, sursele Evenimentului zilei astrag atenția că acesta poate fi doar începtul unei situații dramatice, a unei supraaglomerări ce poate duce la colaps dacă numărul infectărilor va crește. Și dacă Spitalul ”Matei Balș” va fi privit ca singură soluție de urgență pentru internarea pacienților infectați cu coronavirus. Începerea școlilor a marcat deja o creștere a infectărilor, însă realitatea va fi cunoscută, prin testări, abia după data de 23-24 februarie, după ce va fi trecut termenul de incubație de 14-16 zile, atrag atenția specialiștii în virusologie care acum vorbesc de un platou în ușor declin al îmbolnăvirilor.

„Pavilionul morții”, închis cel puțin trei luni. Poate chiar șase. Incendiul de la „Matei Balș”

Cum pavilionul 5 va fi închis cel puțin trei luni de-acum înainte, dacă nu chiar jumătate de an, spun unele voci, medicii de la ”Matei Balș” vor trebui să gestioneze extrem de bine situația. Firește, în contextul lipsei celor 120 de paturi care nu mai pot fi folosite din cauza incendiului care a distrus complet mai multe saloane ale unității medicale.

”La început s-a spus că pavilionul va fi refăcut în trei săptămâni. Apoi au zis că e vorba de cel puțin trei luni, dar sunt voci care vorbesc chiar de jumătate an. Cine știe când va fi renovat? Și cu ce bani, atâta vreme cât bugetul ”Sănătății” a fost subțiat cu 11 procente?

Au venit cei de la asigurări, dar cum ancheta e în derulare nu se poate plăti nici un leu. Și acum pavilionul e păzit, tot parterul e închis. Cine intră acolo, o face doar însoțit de polițiștii care păzesc locul zi și noapte. Cât timp pavilionul va fi închis, spitalul va avea cu 120 de paturi mai puțin și asta înseamnă că va trebui să primească sprijin de la alte spitale care au locuri. Să nu se mai eschiveze nimeni de la a primi pacienți”, au mai adăugat sursele citate.