Judiciariștii de la IPJ Timiș au un nume pentru că mărturiile supraviețuitorilor, dar și ale unor personaje din lumea traficanților de persoane, a călăuzelor, au dus la o posibilă identificare a criminalului fugar. ”Posibilă”, pentru că numele poate fi real sau nu.

Evenimentul zilei  a aflat, în exclusivitate, ce l-a enervat atât de tare pe individ încât s-a răzbunat atât de crunt și s-a transformat în criminal dezlănțuit care a lovit cu cuțitul doi conaționali.

Crima, surprinsă de camerele de supraveghere stradale

Pe o stradă din Timișoara, din apropierea Gării de Nord, două grupuri de tineri se intersectează. Vin unii spre ceilalți și, aparent, nu au nimic de împărțit. Parcă nici nu s-ar cunoaște. Însă, când nimeni nu se aștepta, unul dintre indivizi – cei mai mulți cu glugi pe cap, dar toți cu fețele acoperite de măști medicinale -, se năpustește asupra două persoane din grupul ”advers”.

În doar câteva secunde, îi lovește cu un cuțit pe care, până atunci, îl ținea ascuns sub hanorac. Una dintre victime avea să moară ceva mai târziu, la spital. Mai norocoasă, o alta scapă ”doar” cu niște răni. Întregul atac este surprins de camerele de supraveghere stradale. De aici, de la aceste imagini, s-a și pornit pe urmele individului, un afgan.

”Avem un nume, dar nu știm, cât este de real”

Investigatorii au vizionat zeci de ore de imagini surprinse de camerele stradale din zonă. S-a încercat astfel conturarea unui traseu al fugarului, un personaj despre care se știe doar că este afgan. La fel ca și cele două victime ale sale. Cu ajutorul mărturiilor supraviețuitorilor care s-au lăsat cam greu convinși să vorbescă, dar și cu cel al informațiilor obținute din lumea migranților, a călăuzelor, criminalul a fost identificat. Avem un nume, dar nu știm, cât este de real. Oamenii ăștia nu au documente. Și dacă au nu prea ai cum să le verifici. Acel nume, descrierea lui, dar și alte indicii precum locurile prin care umbla pot duce la prinderea lui”, ne-au explicat surse judiciare.

Dus cu vorba și ”țepuit” cu câteva mii de euro de călăuză. Motiv pentru a ucide

Atacul de lângă Gara de Nord de acum trei săptămâni – pus inițial pe seama unui conflict spontan -, pare a fi o reglare de conturi în toată regula. O răzbunare în care miza e nu numai una financiară, ci și una legată de visele migrantului ilegal de a ajunge în Occident, spulberate printr-o înșelătorie. Cel puțin asta a reieșit din informațiile adunate din mediile migranților ilegali și ale călăuzelor aciuate în Timișoara. La mijloc ar fi cele câteva mii de euro, vreo șapte-opt, pe care afganul înjunghiat mortal le-ar fi încasat în avans chiar de la cel care avea să-i ia viața. Plata fusese făcută pentru ca cel care acum este în postura de ucigaș fugar să fie scos din România, cu destinația Germania.

O înțelegere, spun surse ale Evenimentului zilei, făcută cu ceva vreme înainte de atac în care termenii stabiliți de afgani – migranți și călăuze -, fuseseră  extrem de clari: miile de euro contra unei ieșiri frauduloase din România, ”acțiune” care ar fi trebuit să se deruleze într-un timp foarte scurt, estimat de părți la câteva zile, cel mult o săptămână, de la momentul discuției. Cum personajul care ar fi luat banii din postura de om de legătură înte cărăuși și migranți nu s-ar fi ținut de cuvânt s-a ajuns la omor.

”Celălalt individ, supraviețuitorul, a foat atacat pentru că asasinul a fost convins că și el are o legătură cu călăuza care i-a luat banii și nu l-a mai scos din România. Respectivul, care voia la rându-i, să ajungă tot în Germania pe aceeași filieră, cel mai probabil în același transport, a scăpat cu viață doar printr-un noroc. Pentru că și el era o țintă ce, pare-se, trebuia lichidată. Dar a fost al doilea lovit și a avut timp să reacționeze”, ne-au dezvăluit aceleași surse.

Asasinul a fugit din România?

Polițiștii și procurorii timișeni au emis pe numele criminalului fugar un mandat de arestare în lipsă pentru două capte de acuzare: omor calificat și de tentativă la omor calificat. Și, conform procedurilor judiciare l-au dat în urmărire națională și internațională, dar și în consemn la frontieră. Numai că, investigatorii care sunt pe urmele asasinului fugar iau în calcul și ipoteza conform căreia  afganul ar putea să nu mai fie în România.

Să fi fost scos pe câmpuri, pe la granița cu Serbia, pentru a-și pierde urma ca să nu deconspire întreaga rețea. Și asta pentru că identificarea acestuia cu ajutorul numelui nu este o certitudine, iar semnalmentele sale sunt doar rezutatul declarațiilor altor afgani, migranți ilegali și călăuze. Este, însă, doar o ipoteză. Iar ancheta își urmează cursul.