EXCLUSIV. Pandemia, hârtia de turnesol a românului! Dr. Marinescu: Populația e mai bolnavă decât am crede (VIDEO)

EXCLUSIV. Pandemia, hârtia de turnesol a românului! Dr. Marinescu: Populația e mai bolnavă decât am crede (VIDEO)

Cine are interes să mențină frica în România? Frica de COVID, frica de a nu putea să-ți plătești facturile la energie, frica de război. Sunt câteva întrebări arzătoare pe care ni le punem toți. Dr. Lucian Duță a încercat să răspundă la aceste întrebări grele în cadrul podcastului “Fără Anestezie“ (produs de ziarul Evenimentul Zilei), împreună cu medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.

62 000 de morți. Bilanțul oficial al deceselor COVID în România. Avem o rată de deces rușinoasă și care simbolizează eșecul și mizeria în care ne scăldăm ca stat. România a atins apogeul valului 5 al pandemiei de COVID-19, iar acum se află într-un trend descendent.

Dr. Duță: Rata de mortalitate de la noi din țară simbolizează un eșec

Cu toate acestea, numărul persoanelor decedate este în continuare destul de mare, lucru care îl intrigă pe medicul Lucian Duță, fostul șef al CNAS. Acesta susține că rata de mortalitate de la noi din țară este una rușinoasă și simbolizează un eșec.

Arbidol rusesc. Sursa foto. Wikipedia

Este premisa de la care doctorul Lucian Duță a lansat cea mai nouă ediție a podcastului său alături de una dintre cei echilibrate voci în cei doi ani de criză sanitară, doctorul Adrian Marinescu. Invitatul a subliniat că pandemia a scos la iveală câteva lucruri îngrijorătoare despre specificul acesteia în România. În primul rând, pandemia a dovedit că populația nu are grijă în mod activ de starea sa de sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Marinescu: Afecțiunile cronice au mărit rata de deces

„Am văzut modalitatea de intervenție în raport cu infecțiile acute. Ce nu s-a văzut și ar trebui să vorbim pentru România, ar fi 3 elemente. Populația e mai vulnerabilă decât am crede. Afecțiunile cronice despre care omânii știu sau nu știu reprezintă o mare problemă. A contat și rata de vaccinare mai scăzută (n.r. - în numărul mare de decese asociate infecției Covid), dar și faptul că populația României e mai bolnavă decât am crede",  a explicat dr. Adrian Marinescu în studioul EVZ.

Sursa:forbes.ro

„La început de tot era important să am Favipiravir, Arbidol"

Pe de altă parte, dr. Marinescu a punctat că mulți pacienți bolnavi de Covid au făcut greșeala de a minimaliza gravitatea pericolului și au ajuns tardiv la spital. O altă cauză a numărului mare de decese în rândul românilor se datorează lipsei medicamentelor specifice (antivirale) o lungă perioadă de timp. Așa cum s-a demonstrat, administrarea unor antivirale cum sunt anticorpii monoclonali scade riscul unei infecții severe și implicit al unui deces, cu condiția să fie realizat în faza incipientă a infecției. „La început de tot era important să am Favipiravir, Arbidol. Noi în spital am avut Arbidol prin-o sponsorizare", a opinat invitatul, care a invocat faptul că statul nu s-a preocupat suficient de asigurarea terapiilor țintite pentru pacienți.

Emisiunea integrală poate fi vizionată aici: