Medicul Adrian Marinescu explică de ce nu s-au luat încă măsuri de relaxare a restricțiilor în România: Ne trebuie puțină răbdare

Medicul Adrian Marinescu explică de ce nu s-au luat încă măsuri de relaxare a restricțiilor în România: Ne trebuie puțină răbdareAdrian Marinescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Medicul Adrian Marinescu spune că anul 2022 este unul în care vom conviețui cu virusul, care nu va dispărea complet. Vor urma și relaxări ale restricțiilor, dar acestea vor veni treptat, fapt confirmat și de Ministrul Sănătății.

Directorul medical al Institutului Matei Balș, medicul Adrian Marinescu spune că anul acesta vom conviețui cu coronavirusul și că ne așteaptă o perioadă mai echilibrată, fără valuri uriașe de îmbolnăviri.

„Ne trebuie puțină răbdare. Vă aduceți aminte că discutam și în urmă cu câteva luni despre faptul că luna martie va fi o lună echilibrată și că, în general, anul 2022 este perioada de conviețuire cu virusul, pe care cred că deja am început-o”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Aleph News.

Valul 5 a venit cu întârziere

Medicul spune că România nu a renunțat încă la restricții, la fel cum au făcut multe țări din Occident, deoarece, la noi, valul 5 al pandemiei a debutat mai târziu.

„Să luăm în calcul faptul că noi am avut oricum un decalaj la începutul valului 5. De altfel, cam în toate valurile din pandemie România a intrat ceva mai târziu. Aici discutăm de rata de vaccinare care sigur că este extrem de importantă, dar discutăm și de cei care au trecut prin boală.

În mod clar în țările care au intrat mai repede în valul 5 lucrul acesta deja s-a întâmplat. Eu cred că va fi un interval scurt și că nu va mai trece mult timp până când vom avea măsurile de relaxare care vor veni treptat“, a mai spus medicul.

Vor fi și relaxări în perioada următoare

Ministrul Sănătății confirmă că România se pregătește de o relaxare a restricțiilor. Chiar dacă numărul de cazuri de coronavirus este în scădere, se dorește eliminarea presiunii de pe sistemul sanitar.

„Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descent a numărului de cazuri de infectare, care trebuie sa se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar și a stării de alertă. În primul rând, e vorba despre scăderea numărului persoanelor care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva (ridicarea restricțiilor – n.r.), dar cu precauție, ca să nu producem un număr mai mare de decese sau să aglomerăm sau supra-aglomerăm spitalele din România“, a declarat Alexandru Rafila.