EXCLUSIV. Lupta de la raft întrece lupta de la granițe! Recomandările unui fost ministru pentru a evita foametea (VIDEO)

EXCLUSIV. Lupta de la raft întrece lupta de la granițe! Recomandările unui fost ministru pentru a evita foametea (VIDEO) Sursa: Arhiva EVZ

O viitoare criză alimentară generată de războiul ruso-ucrainean e o posibilitate realistă. Pe fondul panicii și zvonisticii românii au dat năvală în magazine și benzinării. Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost în arena EVZ-Play unde a discutat cu jurnaliștii Robert Turcescu şi Mirel Curea despre soluțiile care să ne ferească de o criză generală.

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea estimează că pericolul unei crize alimentare este real, însă România e protejată de date obiective: are o producție mare atât de floarea soarelui, cât și de grîu și porumb, cât și în sectorul zootehnic.

„Războiul pe stomacul gol e mai greu decât războiul cu glonțul în piept”

Mult mai periculoasă este însă panica ce îi împinge pe români să golească rafturile magazimelor, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută cu cozile la ulei. Fostul demnitar a avertizat că prin acest comportament agravăm singuri criza. În primul rând încurajăm specula, apoi creșterea irațională de alimente va stimula direct scumpirea produselor agroalimentare.

Petre Daea la INDAGRA 2017

Odată cu conflictul din Ucraina trebuie să fim foarte atenți, crede social-democratul. „Problema importantă nu este ce facem azi cu stocurile, că stocurile sunt. Sunt producțiile care s-au realizat. Ce facem de azi încolo? Războiul pe stomacul gol e mai greu decât războiul cu glonțul în piept”, a explicat fostul ministru, care a adus în discuție câteva soluții apte să contracareze o viitoare criză alimentară. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Daea: Foamete nu va fi, scumpire da

Chestionat de jurnalistul Mirel Curea dacă va fi foamete în țară, Petre Daea a declarat: „Foamete nu va fi, scumpire da. Este o mare greșeală să te duci să te năpustești în magazine. Faci rău în primul rând pentru tine că bagi banii în produse perisabile. Alimentezi spirala prețurilor. Apoi stimulezi specula (...)”.

Fostul ministru atrage atenția că viitorul contează extrem de mult în agricultură, iar acesta sună bine pentru România. Stăm bine la dotare a agriculturii odată cu intrarea în Uniunea Europeană, a punctat invitatul. 

Prețul alimentelor bate record după record

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni împotriva repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina, care riscă se se traducă inclusiv printr-un „uragan al foametei” în multe ţări, a relatat agenția AFP, citată de Agerpres. „Acest război depăşeşte cu mult Ucraina”, a mai spus oficialul, precizând că „preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008”.

„Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, a mai explicat acesta.

Podcastul complet poate fi urmărit aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro