Petre Daea a învins. Îi vor ucide!

Petre Daea a învins. Îi vor ucide!

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost bucuros, vineri, pentru victoria înregistrată. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru care ministrul PSD s-a luptat în mandatul său. E vorba despre vânarea cormoranului mare, devoratorul de pește.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PSD, un deputat PMP şi unul de la ALDE şi are ca obiect modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi completarea anexei nr. 5C la OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată prin Legea nr. 49/2011. Inițiatorii motivează că păsările s-au înmulțit foarte mult și mănâncă peștele din fermele piscicole. Vânarea cormoranului mare era interzisă, iar amenda era de 200 de euro. Noua lege a stabilit că perioada de vânătoare este între 1 septembrie și 28 februarie.

Cel care a adus în discuție publică problema cu care se confruntă pescarii din cauza cormoranilor a fost Petre Daea. A făcut-o, însă, pentru că la Comisia pentru pescuit din Parlamentul European se discutase pe marginea sesizărilor venite din multe țări și se căutau soluții. Pe 23 ianuarie 2019, ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat la Bruxelles prioritățile pe care România le avea în domeniul pescuitului în mandatul președinției Consiliul Uniunii Europene. În cadrul acestei intervenții, Daea a spus ceva ce avea să producă multe zâmbete în România și critici cu toptanul: „Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât.”

Pe 31 ianuare, ​Petre Daea a explicat, la TVR1, ce a vrut să spună prin cormoranii în România fac baie în piscină: sunt un pericol pentru fermele pescarilor, fiind într-un număr prea mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cormoranii aceștia sunt în toată țara. (...) Am văzut imagini date de televiziuni că sunt aici, pe Dâmbovița. Această temere formidabilă a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă. Dacă mănâncă mii de tone de pește, dacă distrug pepiniere piscicole, dacă scot din apă tot și pleacă. Peștele este cel mai valoros filtru natural. Dacă iei calitatea apei la intrarea și la ieșirea din amenajarea piscicolă, constați că apa este mai valoroasă la ieșire decât la intrare, pentru că există această masă în zona respectivă, microorganismele care purifică apa respectivă”, a spus Petre Daea.